Η χρήση της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), των τεχνολογικών εργαλείων, μεθόδων και των νέων τεχνολογιών, στη διαχείριση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας / Logistics – Συστήματα Διαχείρισης Αποθήκης / Warehouse Management System (WMS) - Μαραπίδης, Ανέστης (2023)
Αντικείμενο της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας είναι η χρήση της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και των νέων τεχνολογιών και μεθόδων, στη Διαχείριση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας - Logistics. Αφενός η παγκοσμιοποίηση, ο αυξανόμενος διεθνής ανταγωνισμός, η αύξηση της ζήτησης των πελατών και αφετέρου η επικράτηση και κυριαρχία του ηλεκτρονικού εμπορίου, σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα των σημερινών συστημάτων εφοδιασμού, επιτείνουν τις σύγχρονες τάσεις των αγορών για ενσωμάτωση της ΤΠΕ στην Εφοδιαστική Αλυσίδα. Ο ρόλος της ΤΠΕ και η χρήση διαφόρων τεχνολογικών εργαλείων στη Διαχείριση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, αναδεικνύονται ως ένας καθοριστικός παράγοντας για τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων μελών της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Ενισχύουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων που εκσυγχρονίζονται με τον τρόπο αυτό και προσδίδουν παράλληλα προστιθέμενη αξία στα προσφερόμενα προϊόντα και τις υπηρεσίες προς τον πελάτη. Υπό το πρίσμα του στρατηγικού οφέλους των μελών της Εφοδιαστικής αλυσίδας - Logistics, επιχειρείται κατά τα παραπάνω, η διερεύνηση και ανάλυση των σημαντικότερων Πληροφοριακών Συστημάτων, που εφαρμόζονται με τη χρήση ποικίλων τεχνολογικών εργαλείων της ΤΠΕ, με έμφαση στη χρήση των ιδιαίτερα σημαντικών Συστημάτων Διαχείρισης Αποθήκης (WMS) και με σχετικό παράδειγμα εφαρμογής.