Αξιολόγηση διαδικτυακών τόπων ιδιωτικών & δημόσιων νοσοκομείων της Ελλάδας με χρήση του εργαλείου αξιολόγησης Health Sector Website Assessment (HSWAI v1.1) - Σκαμάγκας, Ευάγγελος (2023)
Στη σύγχρονη εποχή η τεχνολογία αποτελεί την κινητήρια δύναμη όλης της ανθρώπινης δραστηριότητας. Το Διαδίκτυο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής των ανθρώπων και η πλειοψηφία των καθημερινών δραστηριοτήτων πραγματοποιείται μέσω αυτού. Ο τομέας της υγείας δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς έχουν εισαχθεί νέες έννοιες όπως ηλεκτρονική υγεία, κινητή υγεία κτλ. Οι ασθενείς και πιθανοί χρήστες των υπηρεσιών υγείας χρησιμοποιούν τους ιστότοπους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για να βρουν πληροφορίες σχετικά με τα προβλήματα υγείας που τους απασχολούν και να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Η παρούσα διπλωματική επιχειρεί να ερευνήσει την ποιότητα και πληρότητα των διαδικτυακών τόπων των Ελληνικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Αντικείμενο της έρευνας είναι η αξιολόγηση των ιστότοπων των νοσοκομείων με την χρήση του εργαλείου αξιολόγησης HSWAI. Πρόκειται για ένα αρχείο excel που περιέχει τέσσερα (4) κριτήρια με δεκαέξι (16) δείκτες και εκατόν εξήντα οκτώ (168) υποδείκτες. Καθένας υποδείκτης περιλαμβάνει ένα τεκμήριο το οποίο εξετάζεται αν το πληροί ο υπό διερεύνηση νοσηλευτικός ιστότοπος. Στο τέλος παράγεται μια βαθμολογία που προσδιορίζει τον ιστότοπο του νοσοκομείου σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη του δείκτη iHSWAI. Αυτό το γεγονός βοηθάει τους χρήστες και πιθανούς πελάτες των υπηρεσιών υγείας να συγκρίνουν και να διαλέξουν τον πάροχο που τους ικανοποιεί ενώ ταυτόχρονα βοηθάει τις διοικήσεις των ιδρυμάτων να βελτιώσουν και να εμπλουτίσουν τους ιστότοπους των νοσοκομείων τους. Το δείγμα της έρευνας αποτελούν τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια. Αξιολογήθηκαν εκατόν είκοσι τρία (123) δημόσια νοσοκομεία και εκατόν είκοσι δυο (122) ιδιωτικά ενώ δεν αξιολογήθηκαν εξήντα τέσσερα (64) ιδρύματα λόγω έλλειψης ιστότοπου ή τεχνικών δυσκολιών. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι τα δημόσια νοσοκομεία έχουν πληρέστερους ιστότοπους καθώς πέτυχαν καλύτερες επιδόσεις στην βαθμολογία του HSWAI από τα ιδιωτικά. Επίσης, οι συγκρίσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των αποτελεσμάτων της έρευνας έδειξαν ότι όσες περισσότερες κλίνες διαχειρίζεται ένα νοσοκομείο τόσο ποιοτικότερο και πληρέστερο ιστότοπο έχει. Επίσης, οι διαδικτυακοί τόποι των νοσοκομείων εξαρτώνται από τη γεωγραφική περιοχή που εδρεύουν τα νοσοκομεία και την Υγειονομική Περιφέρεια που ανήκουν. Τέλος, επιχειρήθηκε μια σύγκριση μεταξύ των δέκα καλύτερων βαθμολογιών που επέδειξαν τα Ελληνικά νοσοκομεία με τα αντίστοιχα Πορτογαλικά. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι τα Πορτογαλικά νοσοκομεία έχουν καλύτερους ιστότοπους από τα Ελληνικά.