Τρισδιάστατη γεω-οπτικοποίηση και μοντάζ με χρήση τεχνολογιών Σ.ΜΗ.Ε.Α ως προς την ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων: το παράδειγμα του Αγίου Γεωργίου - Μπέκος, Κωνσταντίνος; Bekos, Konstantinos (2023)
Σκοπός της εργασίας είναι η χαρτογραφική τρισδιάστατη χαρτογράφηση και γεωοπτικοποίηση του πολιτιστικού μνημείου της εκκλησιάς του Άγιου Γεωργίου στην περιοχή του Πληγωνίου, Λέσβου. Πιο συγκεκριμένα η τρισδιάστατη επεξεργασία του μνημείου θα εξάγει τρία προϊόντα: 1)την τρισδιάστατη οπτικοποίηση 2)την ολογραγματική απεικόνηση 3) την συρραφή των τρισδιάστατων απεικονίσεων και των πλάνων σε ένα ενιαίο μοντάζ. Το σύνολο των τριών εξαγώγιμων προϊόντων έχουν σαν ‘’κινητήρια δύναμη’’ τα εναέρια μέσα δηλαδή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή αλλιώς γνωστά και ως drones, τα οποία είναι πλέον σε θέση να προσφέρουν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα πληροφορίας. Πρωταγωνιστούν στην ευελιξία και το χαμηλό κόστος που προσφέρουν και οι πρωτογενείς πληροφορίες που εξάγονται αποτελούν δεδομένα με μεγάλη ακρίβεια. Όσον αφόρα τις ίδιες τις πληροφορίες που αποσπούνται από τα μη επανδρωμένα πρόκειται για ψηφιακές φωτογραφίες και βίντεο με πολύ υψηλή ανάλυση. Σε δεύτερη φάση τα δεδομένα αυτά επεξεργαστήκαν με την βοήθεια των κατάλληλων λογισμικών για την επίτευξη του μοντάζ, της τρισδιάστατης αναπαράστασης και του ολογράμματος. Σκοπός του πρότζεκτ είναι να βοηθήσει έναν επικείμενο περιηγητή ως προς την αναγνώριση του χώρου που πρόκειται να επισκεφτεί με τρόπους καινοτόμους. Τρόποι καταγραφής, που θα του τραβήξουν το ενδιαφέρον και θα οξύνουν την ικανότητα προσανατολισμού του ως προς την εύρεση του ίδιου του μνημείου στον χώρο.