Γαμήλιος τουρισμός στην Ελλάδα: διερεύνηση προοπτικών και ευκαιριών - Σφατίδης, Κωνσταντίνος-Παναγιώτης Στεφ. (2023)
Η συγγραφή της πτυχιακής εργασίας µε θέµα «Γαμήλιος Τουρισμός στην Ελλάδα: διερεύνηση Προοπτικών και Ευκαιριών», εκπονείται στα πλαίσια του μαθήματος «Πτυχιακή Εργασία», για την απόκτηση πτυχίου από το τµήµα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της εξέλιξης και των τάσεων που έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μιας νέας και ανερχόμενης μορφής τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος, του γαμήλιου τουρισμού. Η πτυχιακή εργασία αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος της εργασίας, επιχειρείται η βιβλιογραφική ανασκόπηση της διεθνούς και της εγχώριας βιβλιογραφίας, με τη χρήση των εργαλείων του διαδικτύου, αλλά και με την αναζήτηση, εύρεση και μελέτη σχετικών επιστημονικών συγγραμμάτων. Το δεύτερο μέρος της εργασίας αφορά στο ερευνητικό κομμάτι αυτής και συνίσταται σε μια επιτόπια έρευνα με συλλογή πρωτογενούς υλικού, η οποία διεκπεραιώθηκε με την χρήση ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων συνέντευξης με ελληνικά γραφεία τέλεσης γάμων και διοργάνωσης γαμήλιου τουρισμού. Τα ευρήματα της εμπειρικής έρευνας δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού του γαμήλιου τουρισμού στην Ελλάδα, που θα εκπονηθεί με συνεργασία της πολιτείας με θεσμικούς φορείς και ιδιώτες. Ο σχεδιασμός αυτός, θα δίνει έμφαση στη δημιουργία ενός brand για τον γαμήλιο τουρισμό, αλλά και στην ανάπτυξη πολιτικών, που θα έχουν σαν στόχο την ανάδειξη πολλών προορισμών σε ολόκληρη την επικράτεια, με σκοπό να καταστούν και αυτοί, ελκυστικοί προορισμοί για γαμήλιο τουρισμό.