Πυρκαγιές και κτηνοτροφικές περιοχές στην Λέσβο (1970-2010) - Πάντας, Ευστράτιος (2023)
Η φωτιά αποτελεί παράγοντα που αναδιαμορφώνει τα μεσογειακά οικοσυστήματα.. Η συχνότητα και η ένταση των πυρκαγιών είναι μεγάλη στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην περίοδο του καλοκαιριού όπου στις ξηροθερμικές περιόδους υπάρχουν οι ιδανικότερες και πολύ ιδιαίτερες συνθήκες για να δημιουργηθεί μια πυρκαγιά. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη των επιπτώσεων των πυρκαγιών στην Λέσβο ανά δεκαετία (1970-1980-1990) κυρίως στον αγροτικό τομέα και ειδικότερα στην αγροτική παράγωγη. .Η εργασία αναπτύσσεται σε 3 θεματικές ενότητες: Καταρχήν, γίνεται ανασκόπηση της βιβλιογραφίας στην οποία ορίζεται η έννοια της πυρκαγιάς, περιγράφονται παράγοντες που την επηρεάζουν, αναφέρονται τρόποι πρόληψης και καταστολής. Στην συνέχεια παρουσιάζονται οι μέθοδοι και τα δεδομένα της αναλύσεις και στο τέλος παρουσιάζονται και ερμηνεύονται τα αποτελέσματα.