Προσφυγικό και αντιδράσεις στην Λέσβο 2015-2018: η περίπτωση του πογκρόμ - Νέλλα, Αναστασία (2023)
Η εργασία αυτή πραγματεύεται την οπτική του μεταναστευτικού και προσφυγικού στην Λέσβο την περίοδο της μεγάλης εισροής των ροών το 2015 έως το 2018 όπου και διέμενα στο νησί της Λέσβου. Εστιάζει στις προσεγγίσεις και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας δηλαδή των ντόπιων , των φοιτητών φοιτητριών αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων οι οποίες βοήθησαν στην κρίση αυτή. Μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης για την μετανάστευση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα αλλά και μέσω της πολιτικής των συνόρων και τις μεταναστευτικές πολιτικές στην ΕΕ προσπαθεί να σκιαγραφήσει τις εκάστοτε συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην είσοδό τους στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα η εργασία ασχολείται με την μετανάστευση στο νησί της Λέσβου, κυρίως μετά το 2015. Η εργασία περιέχει απόψεις ατόμων οι οποίοι και οι οποίες έζησαν το προσφυγικό και πιο συγκεκριμένα το πογκρόμ την άνοιξη του 2018. Στο πλαίσιο της εργασίας πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις και αναλύθηκαν κάποια άρθρα από τον τοπικό τύπο για το πογκρόμ στην προσπάθεια μελέτης των αντιδράσεων των κατοίκων και του τύπου στο προσφυγικό και πιο συγκεκριμένα στο πογκρόμ.