Έρευνα κοινού για τους επισκέπτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου - Ηρακλέους, Ηρακλής (2023)
Ο ρόλος των σύγχρονων μουσείων είναι δυναμικός και πολυεπίπεδος, καθώς καλούνται να αποτελέσουν φύλακες της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, που απευθύνονται στο σύνολο της κοινωνίας, και ταυτόχρονα να υιοθετήσουν τις τελευταίες τεχνολογικές και ψηφιακές εξελίξεις. Ειδικά τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας καλούνται να υλοποιήσουν πλήθος δραστηριοτήτων, όπως συνέδρια, ενημερώσεις, διαλέξεις, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, μέσω των οποίων προάγεται η γνώση για θέματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον. Η παρούσα εργασία εξετάζει τη σημασία του παράγοντα της επισκεψιμότητας των μουσείων, μέσω της διεξαγωγής μιας έρευνας κοινού περί της της επισκεψιμότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και της μουσειακής εμπειρίας που αποκομίζουν οι επισκέπτες του μουσείου. Για τη σχετική μελέτη, έγινε ποσοτική έρευνα, με διανομή ερωτηματολογίων σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά) σε 125 επισκέπτες του μουσείου στο διάστημα 30/08-15/09/2019. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν τη θετική εικόνα που αποκομίζουν οι επισκέπτες από το μουσείο, ως προς τη μοναδικότητα της συλλογής και των εκθεμάτων του. Επιπλέον, αναδείχθηκαν σημεία προς βελτίωση, που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου και την περαιτέρω αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πολιτικής του μουσείου.