Ψηφιακός εμπλουτισμός εκθεσιακού περιεχομένου: η συναισθηματική εμπλοκή μέσω εφαρμογών πραγματικού χρόνου - Μοσχόβου, Ειρήνη; Moschovou, Eirini (2023)
Με την άνοδο των τεχνολογικών επιτεύξεων η εκθεσιακή εμπειρία των επισκεπτών εμπλουτίστηκε με νέα εργαλεία και μεθόδους. Η εικαστική έκθεση με θέμα "Ένας θάνατος για την αθανασία" προσέγγιζε φιλοσοφικά το θέμα του θανάτου και τις προεκτάσεις του στην ανθρώπινη φύση. Παράλληλα δημιουργήθηκαν συνδεόμενες σε αυτή εφαρμογές που λειτούργησαν ως μέσο επικοινωνίας των επισκεπτών με τη φυσική έκθεση, εμπλουτίζοντας διαδικτυακά το περιεχόμενο της σε πραγματικό χρόνο με πρωτότυπο υλικό. Η προβολή των αναρτήσεων αυτών εντός του φυσικού χώρου της εκθέσεως δημιουργεί μια αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ επισκεπτών, χρηστών και έκθεσης. Επομένως, ο επισκέπτης μέσω των αναρτήσεων του συμβάλει στην κοινωνική ευαισθητοποίηση πάνω στο θέμα του θανάτου. Συγκεκριμένα, διερευνήθηκε η συναισθηματική εμπλοκή των επισκεπτών σε περιβάλλον μικτής πραγματικότητας για ένα ιδιαίτερο και προσωπικό θέμα. Επίσης, εξετάστηκε η πιθανότητα αυτονομίας του ψηφιακού μέρους του εγχειρήματος "Ένας θάνατος για την αθανασία". Συμπερασματικά η έκθεση κατάφερε μέσω της εκθεσιακής εμπειρίας να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο συζήτησης για το θάνατο, ο οποίος δεν είναι απλά δίπλα μας, αλλά μέσα μας.