Το αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ - Πουλοπούλου, Άλκηστις (2023)
Η παρούσα εργασία αφορά το είδος του αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ. Έχει ως στόχο την παρουσίαση ενός σχετικά υπομελετημένου είδους, με σχεδόν πλήρη έλλειψη ελληνικής βιβλιογραφίας. Επιχειρεί να φωτίσει τη σχέση της αρχαιολογίας με την κινούμενη εικόνα, σχέση που ανήκει στη σφαίρα της Δημόσιας Αρχαιολογίας, του πεδίου δηλαδή της επιστήμης της αρχαιολογίας που μελετάει τη σχέση και την αλληλεπίδρασή της με το μεγάλο κοινό. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ήταν η μελέτη σχετικής βιβλιογραφίας και η ανάλυση αντιπροσωπευτικών ταινιών. Επίσης γίνεται λόγος για τα φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας. Γίνεται εκτεταμένη αναφορά και σε ταινίες μυθοπλασίας με αρχαιολογική θεματική και επιχειρείται μία ανάλυση της εικόνας που έχουν αυτές διαμορφώσει στο ευρύ κοινό για την αρχαιολογία και τους αρχαιολόγους. Οι μη μυθοπλαστικές ταινίες παρουσιάζονται με μια ταξινόμηση απαντώντας στο ερώτημα του γιατί δημιουργήθηκαν, ποια ανάγκη εξυπηρετούν και σε ποιο κοινό απευθύνονται. Στη συνέχεια, προσεγγίζεται θεωρητικά το ερώτημα του τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει μια ταινία για να κληθεί αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ, με ιδιαίτερη αναφορά στους αναπαραστατικούς τρόπους του ντοκιμαντέρ. Δίνεται έμφαση σε ταινίες που αποτελούν αυτόνομα καλλιτεχνικά δημιουργήματα και η θεματολογία τους άπτεται και άλλων πεδίων. Επιχειρείται τέλος μια προσέγγιση πιθανών σημείων σύνδεσης της γλώσσας του κινηματογράφου με τα εργαλεία της αρχαιολογίας.