Πτυχές πολιτισμικών αλληλεπιδράσεων στη Μεσόγειο κατά την αρχαιότητα - Σαρλή-Αϊντουράν, Ηώ-Νερμίν (2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έγινε στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Αρχαιολογία της Ανατολικής Μεσογείου από την Προϊστορική εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα: Ελλάδα, Αίγυπτος, Εγγύς Ανατολή» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών στη Ρόδο. Θέμα της παρούσας έρευνας είναι τα «Πτυχές πολιτισμικών αλληλεπιδράσεων στη Μεσόγειο κατά την αρχαιότητα», με κύριο επιβλέποντα τον καθηγητή Παναγιώτη Η.Μ Κουσούλη, Αναπληρωτή Καθηγητή Αιγυπτιολογία και Διευθυντής του εν λόγω Μεταπτυχιακού προγράμματος και συνεπιβλέποντες τον Μανόλη Ι. Στεφανάκη, Αναπληρωτή καθηγητή της κλασικής Αρχαιολογίας και Νομισματικής στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον Σπύρο Συρόπουλο, Καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στην παρούσα διπλωματική θα γίνει προσπάθεια αξιολόγησης και ανάλυσης ορισμένων επιτευγμάτων του ανθρώπου μέσα στη διάρκεια χιλιάδων ετών και πιο συγκεκριμένα στον χώρο του Αιγαίου, της Ανατολής και της Αιγύπτου, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των θαλάσσιων δρόμων, των ανταλλαγών και της υιοθέτησης προτύπων και ιδεών. Παράλληλα θα εξεταστεί η επίδραση της Αιγύπτου στο Αιγαίο, ενώ θα επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρόδου και άλλων πόλεων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, μέσω των οποίων έγινε ανταλλαγή ιδεών, τεχνέργων, αντικειμένων και τεχνών όπως η κεραμική.