Συνταγογράφηση επισκέψεων σε μουσεία: μια μελέτη περίπτωσης για τη συμβολή των μουσείων στη βελτίωση της ψυχικής υγείας ανθρώπων με αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη - Μολώζη, Ελεάννα (2023)
Ο ρόλος του μουσείο από την ίδρυσή του έως σήμερα ήταν καθοριστικός για τις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούνταν. Τα εθνικά μουσεία αποτέλεσαν πυλώνες των εθνών και θεματοφύλακες της εθνικής συνείδησης και ιστορίας. Μέσα στα χρόνια, ωστόσο, αναδύθηκαν νέοι ρόλοι του μουσείου, οι οποίοι εντάσσουν το κοινό και τις κοινωνίες σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και συνδεδεμένο δίκτυο, προσφέροντας ποικίλες υπηρεσίες. Η ανάπτυξη της διεπιστημονικότητας επέτρεψε στα πολιτιστικά ιδρύματα να συνεργαστούν με διαφορετικούς κλάδους, να διευρύνουν τις παροχές και να αποδεχτούν προκλήσεις, ώστε να παραμείνουν επίκαιρα. Αποτίναξαν τον παραδοσιακή τους υπόσταση και επέλεξαν τον πειραματισμό και την υιοθέτηση εναλλακτικών και καινοτόμων πρακτικών. Η συμμετοχή τους σε πρωτοπόρα προγράμματα και συνεργατικά δίκτυα, επέτρεψε τη βιώσιμη ανάπτυξή τους και την προσαρμογή τους σε ανατρεπτικά περιβάλλοντα.