Τα πολλαπλά οφέλη του μελιού και των προϊόντων κυψέλης, μια συστηματική ανασκόπηση - Μπάτη, Κρυστάλλω - Δέσποινα (2023)
Η μελισσοκομία αναφέρεται ως η τέχνη και η επιστήμη της διατήρησης επιθυμητών ειδών μελισσών για εκμετάλλευση από τον άνθρωπο. Apis mellifera ή Apis mellifica ως κοινωνικά έντομα δημιουργούν σμήνη που ζουν σε μελίσσια, στα οποία δημιουργούν κηρήθρες. Παράγουν πολλά προϊόντα όπως μέλι, γύρη, βασιλικό πολτό, κερί, δηλητήριο μέλισσας και πρόπολη. Στην παρούσα μελέτη εξετάζουμε τα πολλαπλά οφέλη των μελισσοκομικών προϊόντων σε μια μεθοδική ανασκόπηση και αξιολόγηση της βιβλιογραφίας. Πραγματοποιήθηκε βιβλιομετρική μελέτη ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αύξησης της έρευνας σχετικά με το μέλι και τα προϊόντα που σχετίζονται με το μέλι. Μετά την ανάπτυξη μιας στρατηγικής αναζήτησης λέξεων-κλειδιών, εντοπίστηκαν 20 υποσύνολα και περισσότερες από 30.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1883 και 2021 βρέθηκαν στη βιβλιογραφική βάση δεδομένων SCOPUS. Τα δεδομένα εξήχθησαν, φιλτραρίστηκαν, εξετάστηκαν, συγχωνεύτηκαν και τα αντίγραφα αφαιρέθηκαν χρησιμοποιώντας προγραμματισμό στην R. Πραγματοποιήθηκε βιβλιομετρική ανάλυση χρησιμοποιώντας το πακέτο Bibliometrix στην R και το λογισμικό VOSviewer. Δημιουργήθηκαν διάφοροι βιβλιογραφικοί χάρτες για κάθε υποσύνολο της συλλογής και το συνολικό σύνολο δεδομένων. Τα αποτελέσματα που ελήφθησαν επιβεβαίωσαν την εκθετική αύξηση του επιστημονικού ενδιαφέροντος σε ορισμένα από τα υποσύνολα και στο συνολικό σύνολο δεδομένων. Μερικοί από τους όρους (π.χ. μέλι) μελετώνται για περισσότερα από 100 χρόνια ενώ άλλοι όροι εμφανίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες (π.χ. μελισσοθεραπεία). Η θεματική περιοχή των πηγών που δημοσίευσαν τα περισσότερα έγγραφα ήταν οι Γεωργικές και Βιολογικές Επιστήμες και ιδιαίτερα η Επιστήμη των Εντόμων. Στο συγχωνευμένο δίκτυο συν-εμφάνισης παρατηρήθηκαν 9 υποσύνολα. Στη συλλογή αυτή η μεγαλύτερη έμφαση της επιστημονικής κοινότητας δόθηκε στα προϊόντα μελιού και πρόπολης. Οι όροι φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, αντιμικροβιακή δράση και αντιοξειδωτική δράση σχετίζονταν στενά με το σύμπλεγμα της πρόπολης. Τα περισσότερα από τα προϊόντα, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία φαίνεται να έχουν δυνητικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.