Διατροφική παρέμβαση επίδρασης καινοτόμου σάλτσας με όσπρια σε μεταγευματικούς δείκτες - Δελλή, Ελένη (2023)
Τα όσπρια παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου και είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής. Ανήκουν στα τρόφιμα αυτά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε ποικίλα θέματα από την εξάλειψη του υποσιτισμού μέχρι την μείωση των ποσοστών διαφόρων δεικτών που βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία. Είναι τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, μέταλλα και φυτικές ίνες, στοιχεία που θα μπορούσαν να τα κατατάξουν στη κατηγορία των λειτουργικών τροφίμων και συνάμα έχουν χαμηλό κόστος το οποίο θα έπρεπε να τα κάνει ακόμα πιο ανταγωνιστικά στους καταναλωτές. Επίσης, υπάρχουν ποικίλα προιόντα που φτιάχνονται από όσπρια, όπως το miso που είναι ένα αρκετά δημοφιλές προϊόν στην Ιαπωνία και στη Κίνα, το οποίο έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλές και στον υπόλοιπο κόσμο. Στα ελληνικά τώρα δεδομένα, πάρα το ότι οι χώρες τις Μεσογείου έχουν υψηλά ποσοστά κατανάλωσης οσπρίων, ο υπόλοιπος κόσμος δεν δείχνει τη προτίμηση του. Έτσι αποφασίσαμε να συνδυάσουμε δυο ποικιλίες οσπρίων καθώς και υποπροϊόντα από φρούτα και λαχανικά ώστε να δημιουργήσουμε ένα πιο δελεαστικό και συνάμα φιλικό προς το περιβάλλον προϊόν. Μια τέτοια κατηγορία τροφίμου μαζί με την εξέλιξη της τεχνολογίας στο τομέα των τροφίμων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα τρόφιμο με υψηλή θρεπτική αξία, χαμηλό κόστος αλλά και με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτός λοιπόν είναι και ο δικός μας στόχος. Στη παρούσα κλινική μελέτη, επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε ένα προϊόν το οποίο θα προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό ποικίλα θρεπτικά συστατικά, θα είναι βιώσιμο όσον αφορά το περιβάλλον αλλά και θα έχει χαμηλό κόστος και ενέργεια. Σκοπός αυτού του προϊόντος είναι να μπορέσει να εισχωρήσει σε μια ισορροπημένη διατροφή και να βοηθήσει στη μείωση κάποιων αρνητικών δεικτών (όπως τα τριγλυκερίδια) και στη ταυτόχρονη αύξηση άλλων, χρήσιμων για την υγεία, δεικτών (όπως τα αντιοξειδωτικά). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πάστα οσπρίων κατάφερε να μειώσει τα τριγλυκερίδια και έδειξε επίσης αυξημένη αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, είδαμε μείωση της LDL χοληστερόλης στη παρέμβαση, σε σχέση με το control, που οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες. Δε φάνηκε να επηρεάζονται άλλοι δείκτες και έτσι φαίνεται πως υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω έρευνα στο συγκεκριμένο τομέα.