Ανασκόπηση της επίδρασης των λειτουργικών τροφίμων και των βιοδραστικών συστατικών της τροφής στην υγεία του στόματος - Αμδίτου, Αναστασία (2023)
Τα λειτουργικά τρόφιμα (ΛΤ) είναι εννοιολογικά δημιούργημα του 20ου αιώνα, όταν στα μέσα της δεκαετίας του 1980 η Ιαπωνία αναγνώρισε ότι «η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου μέσα από την επιλογή τροφίμων επιφέρει πολλαπλά οφέλη» και αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα δημόσιας υγείας, πολιτικών δημόσιας υγείας και οικονομικών της υγείας. Τα λειτουργικά τρόφιμα (ΛΤ) έχουν την ιδιότητα να παρέχουν θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη διατήρηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού, όμως συγχρόνως έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν την υγεία του ανθρώπου, επιδρώντας σε κάποιους συγκεκριμένους λειτουργικούς στόχους. Τα βιοδραστικά ή βιοενεργά συστατικά (ΒΣ) των τροφών είναι αυτά τα οποία εμπεριέχονται στα λειτουργικά τρόφιμα και ουσιαστικά συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού, στη διατήρηση της υγείας και στην πρόληψη και αποφυγή παθήσεων. Η μελέτη του στόματος, των διαταραχών και των ασθενειών του, σχετίζεται άμεσα με την στοματική υγεία, η οποία είναι σημαντική για τη γενική υγεία του ατόμου, συνολικά. Η πλειοψηφία των οδοντιατρικών θεραπειών διεξάγονται για την πρόληψη ή τη θεραπεία των δύο πιο κοινών ασθενειών του στόματος που αφορούν την τερηδόνα (φθορά των δοντιών) και την ουλίτιδα (ασθένεια των ούλων). Η πλημμελής ύπαρξη ερευνών, μελετών, δημοσιεύσεων στην Ελλάδα σχετικά με την επίδραση των βιοδραστικών συστατικών των τροφών και των λειτουργικών τροφίμων στην οδοντοστοματολογική υγεία, μας παρακίνησαν ώστε να ασχοληθούμε με την συγκεκριμένη μελέτη και να διασταυρώσουμε τα ευρήματα μας στον ελλαδικό χώρο, αν τέτοια προκύψουν, με άλλα διεθνώς δημοσιευμένα. Προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός της μελέτης μας, στοχεύσαμε αφενός να πραγματοποιήσουμε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά δημοσιευμένων μελετών και συσχετίσαμε συνοψίζοντας τα αποτελέσματα τους.