Οι φαινολικές ενώσεις θαλάσσιας προέλευσης και οι λειτουργικές τους ιδιότητες - Καπλαντζή, Ειρήνη (2023)
Ορισμένες οικογένειες φαινολικών έχουν βρεθεί σε χερσαίους αλλά και θαλάσσιους οργανισμούς, ενώ άλλες οικογένειες φαινολικών βρίσκονται αποκλειστικά σε θαλάσσιους οργανισμούς. Τα φαινολικά τα οποία έχουν βρεθεί σε θαλάσσιους οργανισμούς συσχετίζονται με εξωτερικές περιβαλλοντικές συνθήκες όπως ξήρανση, αλατότητα, ακτινοβολία UV, διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών και θερμοκρασία. Τα φαινολικά μπορούν να ποσοτικοποιηθούν με χρωματογραφική ανάλυση Folin-Ciocalteu όπως και φασματοακοπικά IR και με μεθόδους NMR οι οποίες συμβάλλουν στην παροχή πληροφοριών για την δομή των θαλάσσιων φαινολικών. Επίσης τεχνικές όπως UPLC – MS , UPLC – MS / MS TIC , 1D και 2D NMR (13C-NMR, COZY, TOCSY, NOESY,HSQC) χρησιμοποιούνται για την ανάλυση πολύ διαφορετικών και πολύπλοκων χημικών δομών που βρίσκονται σε θαλάσσια φαινολικά και για αυτόν τον λόγο υπάρχουν πολλές υποκατηγορίες αυτών. Τα θαλάσσια φαινολικά έχουν βιοδραστικές ιδιότητες οι οποίες χρησιμοποιούνται για την βελτίωση της υγείας ανθρώπων και ζώων ενώ εφαρμόζονται σε τρόφιμα και ζωοτροφές με αποτέλεσμα την πρόσληψη και θεραπεία διάφορων ασθενειών.