Αξιολόγηση της αντιοξειδωτικής δράσης εκχυλίσματος φύλλων ελιάς και μικροενθυλάκωσή του με υλικό-φορέα αραβικό κόμμι. - Σπερδέγια, Φιορέλα (2023)
Το ανθεκτικό καρποφόρο δέντρο της ελιάς ανήκει στην οικογένεια Ελαιοειδών. Κατά την συγκομιδή των καρπών της ελιάς όπως και κατά την βιομηχανική επεξεργασία δημιουργείται μεγάλη ποσότητα αποβλήτων, τεράστιο μέρος των οποίων αποτελούν τα φύλλα ελιάς. Από τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, κατά το πέρασμα των χρόνων, έχει αποδειχθεί πως τα φύλλα ελιάς διαθέτουν ευεργετικές ιδιότητες. Ως κύριο συστατικό, το οποίο κυριαρχεί σε όλα τα μέρη του φυτού, έχει αναγνωριστεί η ελευρωπαΐνη. Η ένωση αυτή αλλά και οι υπόλοιπες φαινολικές ουσίες που βρίσκονται στα φύλλα, εκδηλώνουν αντιοξειδωτικές δράσεις κατά την κατανάλωσή τους. Οι αντιοξειδωτικές ικανότητες που διαθέτουν τα φύλλα της ελιάς προστατεύουν τον οργανισμό του ανθρώπου από την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων και διάφορων μορφών καρκίνου. Έχουν γίνει, λοιπόν, πολλές προσπάθειες εισαγωγής τους στα καθημερινά τρόφιμα των ανθρώπων με σκοπό την αξιοποίηση των ευεργετικών συστατικών που προσφέρουν καθώς και την μείωση των αποβλήτων που απορρίπτονται στο περιβάλλον. Σημαντικός παράγοντας όμως για την επίτευξη κυρίως του πρώτου στόχου αποτελούσε ο τρόπος εισαγωγής στα τρόφιμα. Το συστατικό που προορίζεται για εισαγωγή σε ένα άλλο τρόφιμο θα πρέπει να είναι προστατευμένο από την αλληλεπίδραση με άλλα συστατικά ή από τις ανεπιθύμητες συνθήκες που πιθανόν να βρεθεί το τρόφιμο. Η μικροενθυλάκωση χαρακτηρίζεται ως μια τεχνολογία κατάλληλη για την επίτευξη των στόχων. Κατά την διαδικασία αυτή δημιουργούνται μικροκάψουλες οι οποίες αποτελούνται από το συστατικό που θέλουμε να αξιοποιήσουμε (πυρήνας) και ένα υλικό φορέα που περικλείει τον πυρήνα. Στην παρούσα πτυχιακή μελέτη προσδιορίζεται η αντιοξειδωτική δράση εκχυλίσματος φύλλων ελιάς μέσω των μεθόδων ABTS και DPPH, όπου τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν θετικά και συγκεκριμένα η ποσότητα των φύλλων ελιάς που απαιτείται για την ικανοποιητική αντιοξειδωτική δράση είναι τα 0,45g με αναλογία φύλλων ελιάς προς διαλύτη ίση με 1/20. Στη συνέχεια εκτιμήθηκε η αντιοξειδωτική δράση του εκχυλίσματος μέσω αναστολής της οξείδωσης πλάσματος αίματος από ιόντα χαλκού, όπου διαπιστώθηκε πως, οι ουσίες σε 5μL πλάσματος και σε αραίωση 1/40 του εκχυλίσματος εκδηλώνουν την αντιοξειδωτική τους δράση. Τέλος, δημιουργήθηκε μικροενθυλακωμένο προϊόν με πυρήνα το εκχύλισμα από φύλλα ελιάς και ως υλικό φορέα το αραβικό κόμμι. Το προϊόν αξιολογήθηκε, με θετικά αποτελέσματα, για την σταθερότητα της αντιοξειδωτικής δράσης που παρουσιάζει το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μετά την μικροενθυλάκωσή του για χρονικό διάστημα 21 ημερών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το μικροενθυλακωμένο προϊόν διατηρεί τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προσφέρουν τα φύλλα ελιάς.