Διερεύνηση συχνότητας κατανάλωσης λειτουργικών τροφίμων καθώς και διερεύνηση της αποδεκτικότητας των καταναλωτών σχετικά με τα λειτουργικά τρόφιμα σε δείγμα Κύπριων εθελοντών στην Κύπρο (πειραματική) - Γεωργίου, Στυλιανή (2023)
Αρκετές είναι οι μελέτες που έχουν αποδείξει τη συμβολή των λειτουργικών τροφίμων στη υγεία των ανθρώπων. Πολλές από αυτές τις μελέτες έδειξαν ότι λειτουργικά τρόφιμα είναι κάποια τρόφιμα τα οποία έχουν ευεργετικές ιδιότητες στον άνθρωπο είτε οργανικά είτε ψυχολογικά. Έχει παρατηρηθεί τα τελευτέα χρόνια, η όξυνση του φαινομένου κατανάλωσης τροφίμων με επιπρόσθετα θρεπτικά συστατικά πέραν των συνηθισμένων με σκοπό την καλύτερη προαγωγή της υγείας αλλά και την πρόληψη και αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών. Επίσης, πρωταρχικό φαινόμενο στις μέρες μας είναι η παρουσία της πανδημία του κορονοιού, όπου παρατηρήθηκε η επιθυμία των καταναλωτών να βρίσκουν αντιοξειδοτικά τρόφιμα τα οποία θα βοηθήσουν με φυσικό τρόπο στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και γενικότερα του οργανισμού. Κάποιες από τις τροφές που έχουν αυτές τις εξειδικευμένες λειτουργίες είναι οι υπερτροφές(superfood) και τα λειτουργικά τρόφιμα. Στα λειτουργικά τρόφιμα το θετικό στοιχείο είναι ότι μπορούν να τα καταναλώσουν και μικρότερες ηλικίες για τον λόγο ότι παρέχουν ευεργετικά συστατικά. Τα τελευταία χρόνια τα λειτουργικά τρόφιμα έχουν «εισβάλει» δυναμικά στην αγορά και αποτελούν πλέον μια καινούργια διατροφική πραγματικότητα και τάση στη βιομηχανία των τροφίμων, η οποία συνεχώς κερδίζει έδαφος για να αναπτυχθεί και να ευρύνει το φάσμα της με μεγάλες προοπτικές για το μέλλον. Ο λόγος που αναπτύσσεται τόσο ραγδαία είναι ότι έχει εισχωρήσει στη συνείδηση του κόσμου, αφού συνεχώς αυξάνεται τόσο η χρησιμότητα, η ζήτηση, η αποδοχή τους καθώς και η αγοραστική τους δύναμη και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές πλέον είναι πιο ενημερωμένοι, πιο πληροφορημένοι και σαφώς πιο υποψιασμένοι για τα όσα έχουν να κάνουν με τα τρόφιμα, εφόσον αντιλήφθηκαν ότι όλα αυτά συνεισφέρουν στην ποιότητα της ζωής τους και ότι μέσω της διατροφής μπορεί να ωφεληθούν πολύ και σε διάφορους τομείς της υγείας, σωματικής αλλά και ψυχικής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιθυμούν και να αναζητούν τρόφιμα που να ενισχύουν τον οργανισμό τους για να προλαμβάνουν τις ασθένειες παρά να τις θεραπεύουν. Για την εκπόνηση της παρούσας έρευνας χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από τη διεθνή βιβλιογραφία. Διεξάχθηκε ποσοτική έρευνα με κλειστές και ανοιχτές τύπου ερωτήσεις για τη μέτρηση της αποδεκτικότητας και της άποψης των καταναλωτών σχετικά με τα λειτουργικά τρόφιμα και τη συχνότητα κατανάλωσης τους. Χρησιμοποιήθηκαν δυο ερωτηματολόγια για την παρούσα μελέτη στην οποία αναλύονται και συζητούνται παρακάτω μαζί με τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα αυτών. Στην συγκεκριμμένη μελέτη, συμμετείχαν εθελοντικά 46 άτομα ηλικίας 18-65 ετών από διαφορετικές περιοχές της Κύπρου απαντώντας μέσω της συμπλήρωσης 2 ερωτηματολογίων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση δεδομένων μέσω του προγράμματος SPSS.