Ανασκόπηση της αλληλεπίδρασης διατροφής και εντερικού μικροβιώματος στο μεταβολισμό του ανθρώπου: o ρόλος της Μεσογειακής διατροφής (βιβλιογραφική) - Βάου, Ναταλία (2023)
Το εντερικό μικροβίωμα (ΕΜ) μεταβολίζει τα προσλαμβανόμενα θρεπτικά συστατικά σε ποικιλία μεταβολιτών που μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στη φυσιολογία του ξενιστή. Επίσης, τα διατροφικά βιοδραστικά συστατικά ρυθμίζουν τη σύσταση και μεταβολική δράση του ΕΜ προκαλώντας ευεργετικά ή επιζήμια αποτελέσματα στην υγεία του ξενιστή. Όμως οι ακριβείς μηχανισμοί της αλληλεπίδρασης μεταξύ της διατροφής και του ΕΜ, αλλά και των διατροφικών προτύπων, όπως η Μεσογειακή διατροφή (ΜΔ), δεν είναι πλήρως γνωστοί. Αυτή η μελέτη είναι μια ανασκόπηση της τρέχουσας επιστημονικής βιβλιογραφίας σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις διατροφής-ΕΜ. Ιδιαίτερη σημασία επίσης, δίνεται στην επίδραση των διατροφικών βιοδραστικών συστατικών της ΜΔ που επηρεάζουν τη σύσταση των μικροοργανισμών του ΕΜ και τη μεταβολική δράση τους. Η ΜΔ ρυθμίζει το ΕΜ έτσι ώστε οι παραγόμενοι μεταβολίτες να αποτελούν θεμελιώδεις παράγοντες των ευεργετικών αποτελεσμάτων της ΜΔ στον ξενιστή. Η ΜΔ σχετίζεται με την πρόληψη καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων, καρκίνου και άλλων χρόνιων νοσημάτων. Όμως, η απόκριση στη ΜΔ δεν εξαρτάται μόνο από τα χαρακτηριστικά του ΕΜ, αλλά και από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της διατροφής, του τρόπου ζωής, του περιβάλλοντος και του μεταβολικού φαινοτύπου. Η μελέτη περιγράφει τα γνωστά προστατευτικά πλεονεκτήματα της ΜΔ έναντι των μεταβολικών και χρόνιων νοσημάτων σε σχέση με τα άλλα διατροφικά πρότυπα. Επίσης, εστιάζει στις τάσεις και μελλοντικές προοπτικές και τα προβλήματα που πρέπει να υπερνικηθούν για την καλύτερη κατανόηση των αλληλεπιδράσεων της ΜΔ και του ΕΜ. Από τα 289 επιστημονικά άρθρα που περιλαμβάνονταν στις βάσεις δεδομένων PubMed/Medline και Scopus την τελευταία οκταετία με βάση τις λέξεις κλειδιά: Gut microbe, diet, metabolism, Mediterranean diet, 48 άρθρα επιλέχθηκαν για την τελική αξιολόγηση. Η διατροφή μπορεί να τροποποιήσει την ποικιλομορφία του εντερικού ΕΜ, το οποίο στη συνέχεια παράγει μεταβολίτες ευεργετικούς ή επιζήμιους για την υγεία. Η ΜΔ δρα ευεργετικά δια της παραγωγής ευεργετικών μεταβολιτών ή εξουδετέρωσης των επιζήμιων μεταβολιτών προλαμβάνοντας την ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων. Επιπρόσθετες, καλά σχεδιασμένες και τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες απαιτούνται για να κατανοηθούν καλύτερα οι σύνθετες αλληλεπιδράσεις μεταξύ ΜΔ και διατροφής-ΕΜ και να διερευνηθούν οι πιθανοί μηχανισμοί του προστατευτικού ρόλου της ΜΔ εναντίον χρόνιων νοσημάτων.