Αναδρομική μελέτη διερεύνησης της συσχέτισης κατανάλωσης λειτουργικών τροφίμων με δείκτες οστικού μεταβολισμού σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης (πειραματική). - Νικολακοπούλου, Ευγενία-Μαρία (2023)
Τις τελευταίες δεκαετίες, η ζήτηση για υγιεινά τρόφιμα και ποτά έχει αυξηθεί παγκοσμίως, κυρίως λόγω των διατροφικών τους αξιών και των ιδιοτήτων που προάγουν την υγεία, αποδεικνύοντας την ικανότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο διαταραχών υγείας μεταξύ αυτών το οξειδωτικό στρες και η οστεοπόρωση. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της συσχέτισης κατανάλωσης λειτουργικών τροφίμων με δείκτες οστικού μεταβολισμού σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Μέθοδος: Το δείγμα αποτελείται από 76 άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω, οι οποίοι κλήθηκαν να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο μέσω της πλατφόρμας “Google forms”. Χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς με ερωτήσεις κλειστού τύπου για την διερεύνηση της κατανάλωσης λειτουργικών τροφίμων ατόμων με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Αποτελέσματα: Το δείγμα αποτελείται από γυναίκες με ποσοστό 59,2% (Ν=45).Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων 55,3% (Ν=42) ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 45-55 ετών. Οι πλειονότητα των συμμετεχόντων δεν κατανάλωναν λειτουργικά τρόφιμα ποτέ ή κατανάλωναν πολύ σπάνια. Η μέση τιμή MedDietScore υπολογίστηκε 25,57 με τυπική απόκλιση ±8,79 και διάμεση τιμή 25,50. Συμπεράσματα: Ο βαθμός προσκόλλησης στην μεσογειακή διατροφής ήταν μικρός, η συχνότητα κατανάλωσης λειτουργικών τροφίμων ήταν μηδαμινή. Τα κριτήρια οστεοπόρωσης επηρεάζουν την συμπεριφορά και την συχνότητα κατανάλωσης λειτουργικών τροφίμων με τα άτομα με διαγνωσμένη οστεοπόρωση ή οστεοπενία να καταναλώνουν πιο συχνά λειτουργικά τρόφιμα και ταυτόχρονα να είναι πιο συμμορφωμένοι στο πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής.