Σύνθεση και εφαρμογές νανοσωματιδίων οξειδίου του ψευδαργύρου από απόβλητα ελαιουργείων - Αβραμίδου, Στέλλα-Αθηνά; Ζερβού, Λυδία (2023)
Στην εν λόγω ερευνητική μελέτη εξετάζεται η σύνθεση νανοσωματιδίων οξειδίου του ψευδαργύρου από απόβλητα της βιομηχανίας τροφίμων, συγκεκριμένα της ελαιουργίας, και οι εφαρμογές τους στην τεχνολογία τροφίμων. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκε εκχύλισμα ελαιοπυρήνα. Αφού συντέθηκαν τα νανοσωματίδια, μελετήθηκε η επίδραση της συγκέντρωσης του ίδιου του εκχυλίσματος, ως αναγωγικός παράγοντας σχηματισμού των νανοσωματιδίων. Σε επόμενο πείραμα μελετήθηκε και η θερμοκρασία. Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις φασμάτων μέσω φασματοσκοπίας υπεριώδους- ορατού και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν μεταξύ τους. Όσον αφορά τη συγκέντρωση του εκχυλίσματος, παρατηρήθηκε πως σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σχηματίστηκε περισσότερη ποσότητα ιζήματος, γεγονός που θα μπορούσε να συνδέεται με τη δράση των βιομορίων ως αναγωγικοί παράγοντες που καλύπτουν τις επιφάνειες των νανοσωματιδίων προστατεύοντάς τα από τη συσσώρευση. Επιπλέον, παρατηρήθηκε πως σε μεγαλύτερη συγκέντρωση καυστικού νατρίου σχηματίστηκαν περισσότερα νανοσωματίδια, γεγονός που υποδηλώνει τονπαράγοντα Ph να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση νανοσωματιδίων. Όσον αφορά τη θερμοκρασία, τα συμπεράσματα της φασματοσκοπίας παρουσίασαν μεγαλύτερες κορυφές στα δείγματα που θερμάνθηκαν σε υψηλότερη θερμοκρασία, καθιστώντας και την θερμοκρασία έναν επίσης σημαντικό παράγοντα στον σχηματισμό νανοσωματιδίων μέσω σύνθεσης από βιολογικές πηγές. Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη, το θεωρητικό και το πειραματικό. Στο θεωρητικό μέρος ερευνήθηκαν οι τομείς που βρίσκει εφαρμογή η συγκεκριμένη επιστήμη, καθώς και οι τρόποι σύνθεσης σωματιδίων μέσω αυτής. Επιπλέον, οι παράγοντες που επηρεάζουν την σύνθεση των νανοσωματιδίων. Ακόμη μελετήθηκε, μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, ο ψευδάργυρος ως χημικό στοιχείο και η σύνθεση νανοσωματιδίων οξειδίου του ψευδαργύρου.