Μελέτη της άποψης και της αποδεκτικότητας των καταναλωτών για τα λειτουργικά τρόφιμα σε δείγμα του πληθυσμού (πειραματική) - Καράπα, Ιωάννα (2023)
Τα λειτουργικά τρόφιμα, εμφανίστηκαν στην αγορά σχετικά πρόσφατα. Ωστόσο όπως φαίνεται η ιδέα των λειτουργικών τροφίμων υπήρχε πολλά χρόνια πριν ακόμα καθιερωθεί ο όρος λειτουργικά τρόφιμα. Ο ορισμός των λειτουργικών τροφίμων ποικίλει ανάλογα με τον οργανισμό και την χώρα. Έτσι η κάθε χώρα μπορεί να ονομάσει λειτουργικό τρόφιμο ότι θελήσει. Ακόμη, οι νομοθεσίες και οι κανονισμοί γύρω από αυτά δεν είναι ακόμα σαφής δημιουργώντας μια αβεβαιότητα για το ποια προϊόντα θεωρούνται λειτουργικά. Αυτοί είναι μερικοί λόγοι που οι καταναλωτές κρατούν μια κριτική στάση απέναντι στα λειτουργικά τρόφιμα και φοβούνται να τα καταναλώσουν. Αν και ποικίλες έρευνες και οργανισμοί έχουν αναγνωρίσει τις ευεργετικές δράσεις τους και συγκεκριμένα τα οφέλη τους στην υγεία. Αυτή η θετική επίδραση που έχουν στην υγεία είναι και αυτή που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρων των βιομηχανιών αλλά και των καταναλωτών. Ενώ τα οφέλη στην υγεία μαζί και με ποικίλους άλλους παράγοντες σκιαγραφούν την τάση των καταναλωτών. Με άλλα λόγια η λεγόμενη τάση των καταναλωτών διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο κ.α. Όσο αφορά τους Έλληνες καταναλωτές φαίνεται να είναι χωρισμένοι σε δυο σύνολα σε αυτούς που εμπιστεύονται και καταναλώνουν τα λειτουργικά τρόφιμα και σε αυτούς που τα αντιμετωπίζουν με φόβο και καχυποψία. Παρόλα αυτά η αγορά των λειτουργικών προϊόντων στην Ελλάδα παρουσιάζει μια ανοδική τάση και υπάρχουν ποικίλα παραδείγματα ελληνικών προϊόντων που καταναλώνονται καθημερινώς. Η παρούσα πτυχιακή χωρίζεται σε θεωρητικό και πειραματικό μέρος. Στο θεωρητικό κομμάτι αναφέρεται ο ορισμός, η ιστορία, οι κατηγορίες και η νομοθεσία των λειτουργικών τροφίμων. Στην συνέχεια παρουσιάζονται οι τάσεις και οι απόψεις των καταναλωτών γι’ αυτά τα προϊόντα όπως επίσης και η δράση τους στην υγεία. Περιγράφεται επίσης η θέση που έχουν στην ελληνική αγορά και στην διατροφή του Έλληνα καταναλωτή μαζί με κάποια παραδείγματα ελληνικών λειτουργικών τροφίμων. Στο πειραματικό κομμάτι παρουσιάζονται τα αποτελέσματα ερωτηματολογίου που δόθηκε ηλεκτρονικά και απαντήθηκε από 75 Έλληνες από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα αφού έγινε στατιστική ανάλυση συζητήθηκαν και συγκρίθηκαν με αυτά άλλων μελετών. Τέλος σύμφωνα με όλα τα προηγούμενα συντάχθηκαν κάποια συμπεράσματα.