Ανασκόπηση της διατροφικής αξίας και της βιοδραστικότητας επιλεγμένων λειτουργικών τροφίμων της Κρήτης - Κετσετσίδης, Δημήτριος; Σταματάκης, Νικόλαος (2023)
Η παρακάτω πτυχιακή εργασία έχει ως σκοπό την έρευνα και την μελέτη των λειτουργικών τροφίμων καθώς και την βιοδραστικότητα τους στην μεσογειακή και κρητική διατροφή. Επιπλέον, παρουσιάζεται η συμβολή και των δύο στην υγεία και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Στη συγκεκριμένη εργασία, εξετάζονται κρητικά τοπικά προϊόντα και πρώτες ύλες που είναι χαρακτηριστικά της κρητικής διατροφής και αποδεδειγμένα συμβάλλουν σε μια διατροφή και ζωή υψηλής ποιότητας. Ονομαστικά τα τρόφιμα που θα παρουσιαστούν είναι το χαρούπι, ο χόντρος - πλιγούρι, ο ξινόχοντρος, το σταμναγκάθι, ο κρίταμος, το ελαιόλαδο, το μέλι, η αγκινάρα, τα κουκιά, το φασκόμηλο, τα μούρα, η σταφίδα και ο δίκταμος. Τα παραπάνω τρόφιμα με βάση την βιβλιογραφία μπορούν να χαρακτηριστούν ως λειτουργικά τρόφιμα δηλαδή τρόφιμα που αποδεδειγμένα έχουν ευεργετικές ιδιότητες για των ανθρώπινο οργανισμό. Επιπροσθέτως, αξίζει να αναφερθεί ότι πολλά από τα παραπάνω προϊόντα χρησιμοποιούνται εδώ και αρκετούς αιώνες στην κρητική διατροφή συνδυαστικά με σκοπό την δημιουργία εύγευστων και υγιεινών πιάτων. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία έχει αποδειχθεί ότι τα προϊόντα που θα παρουσιάσουμε στην παρούσα πτυχιακή μελέτη διαθέτουν αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς επίσης ότι έχουν ευεργετική δράση για την λειτουργία του εγκεφάλου και βοηθούν στην συγκέντρωση, την μνήμη καθώς και άλλες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο στην προστασία από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, συμβάλλουν στην καλή διάθεση και ψυχική υγειά. Τέλος να σημειωθεί πως τα προϊόντα που παρουσιάζονται στην πτυχιακή εργασία μπορούν να καταναλωθούν είτε ωμά, είτε μαγειρεμένα με παραδοσιακές κρητικές συνταγές και να προσφέρουν μια γαστρονομική και υψηλά διατροφική εμπειρία.