Attacks on the RSA Cryptosystem - Skatharoudis, Christos; Σκαθαρούδης, Χρήστος (2023)
Το κρυπτοσύστημα δημόσιου κλειδιού RSA αποτελεί εκ των πραγμάτων το πρότυπο για ισχυρή κρυπτογράφηση/αποκρυπτογράφηση και ψηφιακές υπογραφές στην παγκόσμια τεχνολογία. Εμβαθύνοντας στην υποκείμενη αλγεβρική δομή του συστήματος, εξετάζουμε την ιστορία του, τις επιθέσεις που έχουν γίνει έως σήμερα καθώς και διάφορους αλγόριθμους που μέλλονται να είναι η βάση για εκμετάλλευση τυχόν ευπαθειών του συστήματος, συμπεραίνοντας ότι από την δημιουργία του προστατεύεται επιτυχώς από οποιαδήποτε επίθεση έχει γίνει ενάντια του. Διάφορες έρευνες που έχουν γίνει αποκάλυψαν ευπάθειες στο μοντέλο υλοποίησης του κρυπτοσυστήματος, όπως αδύναμα δημόσια/ιδιωτικά κλειδιά, το πρόβλημα παραγοντοποίησης ακεραίων και επιθέσεις που βασίζονται στην επιλογή μη περίπλοκων παραμέτρων. Τέτοιες ευπάθειες δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του κρυπτοσυστήματος RSA, αλλά θα επιτρέψουν στους ερευνητές να εμβαθύνουν στα υποκείμενα μαθηματικά και στις λανθασμένες επιλογές παραμέτρων. Παρέχουμε μια ανάλυση των προηγούμενων ευρημάτων καθώς και λεπτομερείς περιγραφές συγκεκριμένων επιθέσεων ξεκινώντας από στοιχειώδεις επιθέσεις, καθώς και επιθέσεις που βασίζονται σε προχωρημένη άλγεβρα ή στα επιμέρους εξαρτήματα των συσκευών που υλοποιούν το κρυπτοσύστημα, ενώ δεν παραβλέπουμε να παρουσιάσουμε το πώς η κβαντική υπολογιστική μπορεί να ανατρέψει το RSA στο εγγύς μέλλον. Μια ανασκόπηση των γνωστών επιθέσεων του RSA αποκαλύπτει ότι ένας καλά εφαρμοσμένος αλγόριθμος είναι άθραυστος, αφού έχει αντέξει όλες τις κρυπτοαναλυτικές επιθέσεις έως την παρούσα ημέρα.