Καθήκοντα πλοιάρχου - Ανδρέου, Νικόλαος (2023)
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη παρουσίαση του πολύπλευρου ζητήματος της δικαιοδοσίας των υποχρεώσεων, εξουσιών και καθηκόντων του Πλοιάρχου. Πραγματοποιείται μια προσπάθεια να περιγραφεί το πολύτιμο και νευραλγικό έργο του στο σύνολό του, μέσα και από την ιστορία του αξιώματος του πλοιάρχου καθώς και μέσο επιμέρους τομέων. Γίνεται μια απόπειρα να αναλυθεί το πολύπτυχο των ευθυνών, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του αναφορικά με τη βασική τριάδα πλοίου, φορτίου και ανθρώπινου δυναμικού. Προβαίνουμε παράλληλα σε μια ανάλυση και διαφοροποίηση του πλοίου από τα λοιπά πλωτά ναυπηγήματα που διέπει τη ναυτιλία, στην ευρεία έννοια. Επικεντρωνόμαστε στη σύσταση του πληρώματος και το ανθρώπινο δυναμικό, πλαίσιο συναναστροφής του πλοιάρχου, εντός και εκτός πλοίου με γνώμονα λειτουργικούς, επικοινωνιακούς, διοικητικούς και διαχειριστικούς κανόνες και παράγοντες ώστε εντέλει επαγωγικά να οδηγηθούμε την ανάλυση και επεξεργασία επί συνόλου των ευθυνών, υποχρεώσεων δικαιωμάτων και εξουσιών του πλοιάρχου στην ξηρά και στη θάλασσα. Περιγράφονται τέλος οι αρμοδιότητες του πλοιάρχου σε ότι αφορά νομικές, ποινικές, διοικητικές και αστικές ευθύνες σχετικά με το έμψυχο και το άψυχο δυναμικό του πλοίου.