Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλείο μάρκετινγκ στο τομέα του τουρισμού - Ζορμπάς, Κωνσταντίνος (2023)
Στη σύγχρονη κοινωνία το διαδίκτυο αναμφίβολα έχει εδραιωθεί στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Μάλιστα, οι τεχνολογικές εξελίξεις αναπτύσσονται τόσο ραγδαία που έχουν επιφέρει νέες τάσεις στις αγορές. Καθώς λοιπόν η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κομμάτι της καθημερινότητας της πλειοψηφίας των ανθρώπων, ήταν αναμενόμενη και η ανάγκη για την ανάπτυξη της διαδικτυακής διαφήμισης. Ο τουρισμός από την άλλη πλευρά αποτελεί μία αξιοσημείωτη πηγή εσόδων για τις τουριστικές χώρες και βασίζεται στην αναζήτηση αλλά και στο διαμοιρασμό των πληροφοριών. Ο πελάτης (τουρίστας-ταξιδιώτης) αναζητά την πληροφορία προκειμένου να επιλέξει τον ιδανικό τουριστικό προορισμό μέσα από συγκεκριμένα κριτήρια και στόχους που έχει θέσει. Η αναζήτηση της πληροφορίας πλέον γίνεται κυρίως μέσω του διαδικτύου και εδώ είναι το σημείο σύνδεσης μεταξύ τουριστικής βιομηχανίας και κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Οι άνθρωποι μοιράζονται τα γεμάτα εμπειρίες ταξίδια τους στο κοινωνικό τους περιβάλλον με τη χρήση των σύγχρονων μέσων όπως είναι το διαδίκτυο με αποτέλεσμα ο διαμοιρασμός των ταξιδιωτικών εμπειριών να αποτελεί πηγή έμπνευσης αυξάνοντας παράλληλα τους πιθανούς επισκέπτες. Τόσο η διαθεσιμότητα των πληροφοριών όσο και η εύκολη ανταλλαγή εμπειριών μέσα από τη χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύων τα προσδιορίζουν ως ένα υποχρεωτικό στοιχείο της στρατηγικής μάρκετινγκ το οποίο οι σύγχρονες επιχειρήσεις του τουρισμού πρέπει να προσεγγίσουν. Ο τουρισμός και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δύο διαφορετικές έννοιες που αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της εργασίας. Επιδίωξη της εργασίας είναι να αναδειχθεί πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ενσωματωθεί σημαντικά στη ζωή των καταναλωτών (και κατ΄ επέκταση των ταξιδιωτών) παγκοσμίως. Τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά την καταγραφή των ειδών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι το πόσα και ποια, πώς και με ποιους τρόπους τα social media χρησιμοποιούνται στον τομέα του τουρισμού. Συγκεκριμένα, θα διερευνηθεί αν το διαδίκτυο μέσα από τα social medıa έχει πράγματι συμβάλει στην προώθηση, διανομή και πώληση τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά θα αναλυθούν προκειμένου να εξεταστεί εάν και πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο στρατηγικής μάρκετινγκ κάθε τουριστικής επιχείρησης σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.