Χρήση των λιπαντικών στην ναυτιλία και περιβαλλοντικές επιπτώσεις - Μαλαφής, Μάρκελλος (2023)
Η συγκεκριμένη εργασία μελετάει και αναλύει την σημασία των λιπαντικών ουσιών και της χρήσης τους στον κλάδο της ναυτιλίας. Δίνεται μεγάλη έμφαση στην σημασία της μόλυνσης του περιβάλλοντος και του τρόπου με τον οποίο η χρήση και η επιλογή των κατάλληλων λιπαντικών ουσιών για την εφαρμογή τους στα πλοία, μπορεί να συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος. Η έρευνα είναι βιβλιογραφική, ενώ τα συμπεράσματα έδειξαν πώς υπάρχει περιθώριο για τις λιπαντικές ουσίες να μειώσουν και αυτές με την σειρά τους την μόλυνση του περιβάλλοντος από την χρήση τους στα πλοία, αλλά πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την μείωση της μόλυνσης από όλα τα επίπεδα λειτουργίας των πλοίων.