Η εξ αποστάσεως επιθεώρηση πλοίων - Μορφόπουλος, Μάριος - Φίλιππος; Morfopoulos, Marios - Filippos (2023)
Η πρόοδος της τεχνολογίας συνεχώς φέρνει στο επίκεντρο νέα μέσα και προτείνει την χρήση νέων μεθόδων και στη ναυτιλία. Αυτές στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των λειτουργικών αναγκών των πλοίων, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι αξιόπλοα. Η εποχή αυτή άλλωστε χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα και την ακρίβεια των επιθεωρήσεων, ώστε να μεγιστοποιείται το κέρδος του πλοιοκτήτη. Στο πλαίσιο αυτό η πανδημία επέβαλε μάλλον την επιτάχυνση της χρήσης εναλλακτικών μεθόδων για την διεξαγωγή των επιθεωρήσεων, λόγω της αδυναμίας της φυσικής παρουσίας. Μία από αυτές είναι και η εξ αποστάσεως επιθεώρηση, η οποία όπως φαίνεται δείχνει να διευκολύνει την εργασία που έχουν να επιτελέσουν οι Νηογνώμονες, περιορίζοντας τη μετακίνηση εξειδικευμένου προσωπικού. Τίθεται συνεπώς η εξ αποστάσεως επιθεώρηση των πλοίων στο κέντρο της έρευνας αυτής. Καθώς δεν είναι ούτε δύο χρόνια που τέθηκε η ανάγκη της εξ αποστάσεως επιθεώρησης, η μέθοδος αυτή δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί. Σήμερα αποτελεί μια αναγκαιότητα, αλλά κανείς δε γνωρίζει ακόμα εάν πρόκειται για μια καλύτερη μέθοδο εργασίας, η οποία θα εξυπηρετήσει την αποδοτικότερη λειτουργία των επιθεωρητών και θα συνεισφέρει στην επίσπευση των διαδικασιών ενός πλοίου ή είναι μια λύση με πολλά μειονεκτήματα και δυσκολίες. Οι αρμόδιοι να απαντήσουν τα ερώτημα αυτό είναι οι ίδιοι οι Νηογνώμονες, οι οποίοι έδωσαν τις απαντήσεις τους στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε. Παράλληλα έγινε και μια προσπάθεια βιβλιογραφικής ανασκόπησης σχετικά με το θέμα των εξ αποστάσεως επιθεωρήσεων πλοίων. Παρατηρήθηκε ότι υπάρχουν απόψεις και δεδομένα κυρίως από τους Νηογνώμονες, με στόχο την ενημέρωση του κοινού, μιας και η πανδημία είναι ακόμα εν εξελίξει και οι νομοθεσίες αναθεωρούνται συνεχώς.