Τα καύσιμα του μέλλοντος: η περίπτωση της μεθανόλης - Perivolas, Konstantinos; Περιβόλας, Κωνσταντίνος (2023)
Το θέμα της εργασίας αφορά την χρήση και βιωσιμότητα της μεθανόλης ως πιθανή λύση για την αντικατάσταση των συμβατικών, ρυπογόνων καυσίμων της ναυτιλίας. Αρχικά αναλύονται οι μέθοδοι παραγωγής της με την αξιοσημείωτη αναφορά στην παραγωγή της από άνθρακα σε συνδυασμό με την μελέτη περίπτωσης της Κίνας,αφού είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς άνθρακα παγκοσμίως. Έπειτα γίνεται αναφορά στην οργάνωση και διαχείριση της εφοδιαστική αλυσίδας με βάση τη μεταφορά και αποθήκευση της μεθανόλης ως καύσιμο. Σε συνέχεια αναλύεται η παγκόσμια ζήτηση(η οποία παρουσιάζει ανοδική τάση) και η παγκόσμια προσφορά για να βγουν τα ανάλογα συμπεράσματα και να δικαιολογηθεί η ανάγκη εισχώρησής της στην αγορά. Η ασφάλεια πάνω στο πλοίο όπως και οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνοψίζονται στο τέλος της εργασίας ώστε να προκύψει το πόρισμα βιωσιμότητας της μεθανόλης ως εναλλακτικό καύσιμο στον κλάδο της ναυτιλίας ,με την προϋπόθεση να καλύπτει τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων παραγόντων ως προς το κεφάλαιο, τη διαθεσιμότητα, το κόστος κλπ. Η εργασία συνοδεύεται από διάφορες μελέτες περίπτωσης πάνω σε μονάδες παραγωγής, σε χρήση της σε ήδη ενεργά πλοία (Stena Germanica) και σε πιθανή εκμετάλλευση ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων. Εν κατακλείδι προκύπτει ότι η μεθανόλη έχει προοπτικές να γίνει ένα από τα πιο σημαντικά καύσιμα του μέλλοντος για την ναυτιλία λόγω της διαθεσιμότητας της, της ελάχιστης επεξεργασίας των μηχανών των πλοίων και του χαμηλού της κόστους σε σχέση με την αποδοτικότητά της ως καύσιμο.