Διαχείριση κινδύνου στα προϊόντα και την ενέργεια - Βαλσάμη, Μυρσίνη Στυλιανή (2023)
Στην εργασία αυτή, μελετώνται οι κίνδυνοι, στους οποίους εκτίθενται οι συμμετέχοντες σε εμπορικές δραστηριότητες, στη προσπάθεια κερδοφορίας και συγκεκριμένα, στα εμπορεύματα που έχουν προστεθεί σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Η διαχείριση κινδύνου εμπορευμάτων ασχολείται με την αλληλεπίδραση μεταξύ του εμπορικού κινδύνου και του κινδύνου τιμών των εμπορευμάτων, ενώ η διαχείριση χρηματοοικονομικού κινδύνου αφορά την αλληλεπίδραση του κινδύνου χρηματοοικονομικής τιμής, του πιστωτικού κινδύνου και του κινδύνου ρευστότητας. Αναλύονται οι αγορές στις οποίες γίνονται οι συναλλαγές, τα συμβόλαια τα οποία συνάπτονται και τα κόστη που προκύπτουν, ώστε να οριστούν οι τιμές. Επίσης, αναφέρονται οι δείκτες που υποδεικνύουν την κατάσταση της αγοράς εμπορευμάτων και τις αποδόσεις τους. Εξετάζεται ακόμη, η μεταβλητότητα στις αγορές, στους δείκτες και σε συγκεκριμένους τίτλους, προσπαθώντας να αξιολογηθεί ο κίνδυνος. Η εποχικότητα, που χαρακτηρίζει κάποια προϊόντα, είναι ένας ακόμη παράγοντας που λαμβάνεται υπόψιν. Με γνώμονα τον όγκο διαπραγμάτευσης, έχουν επιλεχθεί για μελέτη, ενεργειακά, γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα.