Γυναίκα και ναυτιλία - Νάσιου, Φωτεινή (2023)
Το αντικείμενο αυτής της διπλωματικής εργασίας αφορά την ανισότητα των φύλων στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Έχει γίνει ευκολότερο για τις γυναίκες να εργαστούν στη ναυτιλιακή βιομηχανία, αλλά η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ακόμα αισθητή. Οι μεροληπτικές απόψεις φύλου, που είναι αποτέλεσμα θρησκείας, πολιτισμού, ιστορίας και στερεοτύπων, είναι κάτι που οι γυναίκες πρέπει να αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση. Υπάρχουν, ακόμα, πολλά παραδείγματα για την ανισότητα που υπάρχει στις εταιρείες. Φαινόμενα, όπως, η ‘γυάλινη οροφή’, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ φύλων, το μικρό ποσοστό γυναικών σε υψηλότερες θέσεις, είναι απόδειξη ότι αν και η ναυτιλιακή βιομηχανία έχει διανύσει πολύ δρόμο στην αποδοχή των γυναικών ως εργαζομένων της, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για την ισότητα. Σύμφωνα με τον ΙΜΟ μόνο το 1,2% από το 1,2 εκατομμύρια ναυτικούς είναι γυναίκες και το 94% των γυναικών ναυτικών απασχολείται στη βιομηχανία της κρουαζιέρας. Η ανισότητα είναι πιο αισθητή στο πλοίο παρά στην ξηρά. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα γυναικών που κακομεταχειρίζονται ενώ υπηρετούν στο σκάφος, από απλά σχόλια για την ποιότητα της εργασίας τους έως και σεξουαλική παρενόχληση. Παρόλο που οι γυναίκες έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι είναι εξίσου ικανές με τους άνδρες να εργάζονται στη ναυτιλιακή βιομηχανία, οι εργοδότες εξακολουθούν να δυσκολεύονται να τις προσλάβουν ή να τις προωθούν σε υψηλότερες θέσεις.