Το αυτόνομο πλοίο και οι επιπτώσεις του στην οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία μιας ναυτιλιακής - Καπαρού, Αγγελική (2023)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται το θέμα των αυτόνομων πλοίων. Ειδικότερα, στόχος είναι να διερευνηθεί ο βαθμός στον οποίο η λειτουργία των αυτόνομων πλοίων επηρεάζει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Αρχικά, πραγματοποιείται εκτενής αναφορά για το είδος των αυτόνομων πλοίων καθώς και του τρόπου λειτουργίας τους. Παράλληλα, αναλύονται διεξοδικά οι επιμέρους πτυχές των μοντέλων MUNIN και AAWA. Στη συνέχεια, αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο η λειτουργία των αυτόνομων πλοίων από τις ναυτιλιακές εταιρείες στη θέση των συμβατικών, θα επηρεάσει τη λειτουργία και την οργάνωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού τους. Επιπλέον, αναφέρονται οι μεταβολές που θα επέλθουν στα διάφορα τμήματα οργάνωσης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και τέλος εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία αποτελούν πεδίο για νέα έρευνα και μελέτη.