Η επίδραση των καινοτόμων τεχνολογιών στο ναυτιλιακό μάρκετινγκ - Ιακώβου, Μαρία Αναστασία (2023)
Ο ναυτιλιακός κλάδος αποτελεί μια αγορά που διατρέχεται από μοναδικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες που την διαφοροποιούν από άλλους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας. Το ναυτιλιακό μάρκετινγκ δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ενσωματωθεί στον κλάδο με επιτυχία, όπου παρουσιάζεται και από την έλλειψη έρευνας του. Βέβαια λαμβάνοντας υπόψιν ότι μια από τις κυριότερες τάσης της ναυτιλίας είναι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών και η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών, το ναυτιλιακό μάρκετινγκ έχει την δυνατότητα να προσφέρει ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες για τον κλάδο. Το ναυτιλιακό μάρκετινγκ δεν έχει ερευνηθεί εις βάθος (Πλωμαρίτου,2006) και οι μέχρι τώρα αναλύσεις αναφέρονται στην ενσωμάτωση απαρχαιωμένων μεθόδων που η έντονα μεταβαλλόμενη ναυτιλιακή αγορά έχει ήδη προσπεράσει. Η παρούσα εργασία στοχεύει στην κάλυψη του ερευνητικού κενού με την συσχέτιση των εννοιών του ναυτιλιακού μάρκετινγκ και τις χρήσεις των καινοτόμων τεχνολογιών, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί σε άλλους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας. Η συγκεκριμένη συσχέτιση μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την αφομοίωση του ναυτιλιακού μάρκετινγκ ως βασικό κομμάτι της στρατηγικής για μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην ναυτιλία. Το βασικό ερευνητικό και τα επιμέρους ερωτήματα, ερευνώνται μέσω της ανάλυσης δευτερογενών δεδομένων και μελετών περίπτωσης.