Η ψηφιοποίηση στα αυτόνομα πλοία - Κολώνιας, Ηλίας (2023)
Η εποχή μας θα μπορούσε να ονομαστεί ως η “Εποχή της πληροφορίας και της ψηφιοποίησης”. Η ψηφιοποίηση σε συνδυασμό με τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας έχει ωθήσει τον κλάδο της ναυτιλίας στην δημιουργία πλοίων, με πλήρως εκσυγχρονισμένα συστήματα αυτοματισμού που επιτρέπουν τον χειρισμό τους από κάθε σημείο του πλανήτη. Κύριος σκοπός της πτυχιακής είναι να παρουσιαστεί η ιστορική εξέλιξη των συστημάτων αυτοματισμού, τα θετικά στοιχεία των αυτόνομων πλοίων, οι υφιστάμενες τεχνολογίες καθώς και οι μελλοντικές τάσεις. Ωστόσο, θα αναλυθούν οι πιθανοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν καθώς και τα σημαντικά στοιχεία στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία ώστε τα αυτόνομα πλοία να συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του κλάδου της ναυτιλίας. Συνοπτικά, στην εν λόγω πτυχιακή εργασία θα γίνει προσπάθεια ανάλυσης του πως τα σύγχρονα ψηφιοποιημένα εργαλεία επηρεάζουν τη λειτουργία των αυτόνομων πλοίων.