Επιπτώσεις στην Ναυτιλία από την χρήση καυσίμου χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο - Γιαννάκης, Γεώργιος; Κουρτέσης, Νικόλαος (2023)
Με δεδομένα τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούν στην ρύπανση της ατμόσφαιρας αλλά και την κλιματική αλλαγή να διαδραματίζεται ήδη στην εποχή μας, με τις συνέπειές της να γίνονται ολοένα και περισσότερο εμφανείς, η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα, στην προσπάθεια της να εφαρμόσει μία πολιτική φιλική προς το περιβάλλον, αποφάσισε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θείου από τον παγκόσμιο στόλο. Πιο συγκεκριμένα, το 2020 αυστηροποίησε το νομοθετικό πλαίσιο που περιορίζει την περιεκτικότητα θείου στα ναυτιλιακά καύσιμα στο 0,5%. Ένα χρόνο αργότερα, η απόφαση αυτή συνεχίζει να επηρεάζει τη βιομηχανία της ναυτιλίας και όχι μόνο. Η εργασία έχει ως στόχο να αναλύσει τη βιβλιογραφία σχετικά με τις επιπτώσεις (οικονομικές, περιβαλλοντικές, θεσμικές) της χρήσης καυσίμου χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο στη βιομηχανία της ναυτιλίας. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία εισαγωγή στα βασικά χαρακτηριστικά της ρύπανσης που προκαλούν οι μεταφορές και κυρίως η ναυτιλία, καθώς και τις συνέπειες που επιφέρουν. Έπειτα, στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται οι προσπάθειες του ΙΜΟ να θέσει ένα θεσμικό πλαίσιο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, από τη σύμβαση της MARPOL 73/78, μέχρι και το πρόσφατο κανονισμό ΙΜΟ 2020. Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρονται ορισμένοι τρόποι συμμόρφωσης με το νέο κανονισμό, με ιδιαίτερη αναφορά αφενός στα συστήματα καθαρισμού των καυσαερίων από θείο (scrubbers), όπου παρουσιάζεται ο τρόπος λειτουργίας τους, αφετέρου και στα εναλλακτικά καύσιμα. Στο επόμενο, γίνεται εκτενής ανάλυση των επιπτώσεων της χρήσης καυσίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε περιβαλλοντικό, λειτουργικό και θεσμικό, καθώς και μία σύγκριση μεταξύ της μεταβατικής περιόδου (πριν το 2020) και του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου 2020. Στο τέλος, αναφέρονται τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης εργασίας, ενώ παρατίθενται θέματα για περεταίρω έρευνα και ανάλυση, καθώς η μικρή περίοδος εφαρμογής του μέτρου, αλλά και των διεθνών συγκυριών, δεν είναι επαρκείς για αξιόπιστη εκτίμηση των μακροχρόνιων επιπτώσεων του κανονισμού.