Όψεις της ηγετικής εξουσίας στον Σοφοκλή (Οιδίπους Τύραννος, Αντιγόνη, Αίαντας) - Ουρανού, Χαριτωμένη (2023)
Το ανήσυχο πνεύμα του Σοφοκλή πραγματεύεται στα έργα του καίρια πολιτικά ζητήματα κι ένα από αυτά είναι η άσκηση της εξουσίας. Η εξουσία από την αρχαιότητα ως σήμερα συνιστά το πολυτιμότερο αγαθό. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να παρουσιαστεί εκτενώς η ηγετική εξουσία του Οιδίποδα στον Οιδίποδα Τύραννο, του Κρέοντα στην Αντιγόνη, του Αίαντα, του Οδυσσέα και των Ατρειδών στον Αίαντα. Εστιάζοντας στα εν λόγω πρόσωπα κατά τη ροή των αντίστοιχων έργων, μέσα από διαμάχες και διλήμματα που προκύπτουν, διερευνώνται οι ηγετικές τους ικανότητες, τα πολιτικά τους φρονήματα και ο τρόπος που ασκούν τα διοικητικά τους καθήκοντα. Παράλληλα, μέσα από τη δράση τους διαφωτίζονται οι αντιλήψεις τους όσον αφορά το δίκαιο, τον νόμο και το θείο. Μέσω της εκτενούς βιβλιογραφικής έρευνας, εξετάζεται η σχέση των φορέων εξουσίας με την κοινότητα τους, αναλύονται η ιδιοσυγκρασία τους, τα κίνητρα τους, οι προθέσεις τους και το ηθικό σύστημα αξιών που πρεσβεύουν. Έπειτα, παρατίθενται διάφορες προσεγγίσεις των έργων, οι οποίες υπαινίσσονται το αθηναϊκό πολιτικό γίγνεσθαι, την επικαιρότητα και κυρίως τη σταδιακή υποταγή της Δηλιακής Συμμαχίας στις ηγεμονικές τάσεις της Αθήνας.