Η απεικόνιση του Ηφαίστου στα αγγεία των κωμαστών - Μπατιστάκη, Ιωάννα (2023)
Η αναπηρία υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα αυτό είναι κάτι που κανείς δε μπορεί να το αμφισβητήσει ή να το παραγνωρίσει. Σαφέστατα ανάπηρη δεν ήταν η πλειοψηφία του πληθυσμού, ωστόσο γνώριζαν την διαφορετικότητα και μέχρι ενός σημείου μπορούμε να πούμε ότι την αποδέχονταν. Ακόμα και στο δωδεκάθεο υπήρχε ένα άτομο με αναπηρία ,αυτός είναι ο θεός Ήφαιστος, ο θεός της φωτιάς μα και της δημιουργίας. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η απεικόνιση του Ηφαίστου στα αγγεία των κωμαστών και η προσπάθεια να διερευνηθεί αν υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ των κωμαστών και του Ηφαίστου. Εξετάστηκαν αγγεία από σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα την Κόρινθο, την Αττική , την Βοιωτία την Λακωνία, την ανατολική και τη δυτική Ελλάδα. Εφόσον πραγματοποιήθηκε η βιβλιογραφική έρευνα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι όταν τα αγγεία όπου κωμαστές και Ήφαιστος συνυπάρχουν η μεταξύ τους σχέση μπορεί να ερμηνευθεί καλύτερα και οδηγεί σε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Ίσως αποτελούν την πομπή του θεού που είτε τον διακωμωδούν είτε όντες και οι ίδιοι χωλοί είναι ένα κοινό σημείο το οποίο τους κάνει να ξεχωρίζουν και να συνδέονται με ένα μοναδικό τρόπο. Σε διερεύνηση μεμονωμένων αγγείων μάλλον μπορούμε να μιλάμε για μια προσπάθεια του ζωγράφου να απεικονίσει την κινητική αναπηρία που σίγουρα απασχολούσε τους αρχαίους Έλληνες.