Η μυστηριακή λατρεία στα Διονυσιακά και Ορφικά μυστήρια - Κανύχη, Στεφανία (2023)
Θέμα της παρούσας Μεταπτυχιακής Διπλωματικής εργασίας αποτελεί η μυστηριακή λατρεία των διονυσιακών και των ορφικών μυστηρίων και η σχέση των μυστηρίων αυτών. Η εργασία αποτελείται από τρία κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο θεός Διόνυσος και αναφέρονται ορισμένοι μύθοι σχετικοί με αυτόν. Αναλύεται ακόμη η λατρεία του θεού, δημόσια και μυστηριακή, καθώς και τα μυστήρια που τελούνταν με σκοπό τη μύηση στη διονυσιακή λατρεία. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται ο μουσικός και ποιητής Ορφέας και αναφέρονται ορισμένοι μύθοι σχετικοί με τη ζωή του και τη δράση του. Αναλύεται επίσης, η ορφική θρησκεία και οι πεποιθήσεις τις οποίες οι πιστοί της πρέσβευαν, καθώς και οι μυστηριακές τελετές που εκείνοι πραγματοποιούσαν. Στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο, εξετάζεται η σχέση των δύο λατρειών, της διονυσιακής και της ορφικής, και παραθέτονται οι ομοιότητες και οι διαφορές τους. Η εργασία ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη μελέτη του θέματος.