Ο Αριστοφάνης και η αθηναϊκή δημοκρατία - Παπαδόπουλος, Σπυρίδων (2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με τη στάση του Αριστοφάνη απέναντι στην αθηναϊκή δημοκρατία, τους δημαγωγούς, τη δικαιοσύνη και τη συμπεριφορά των συμπολιτών του σε ζητήματα εσωτερικά και εξωτερικά. Γίνεται προσπάθεια, ώστε να διερευνηθούν τα εξής ερωτήματα: ποιά είναι η κριτική του ποιητή στο αθηναϊκό σύστημα δικαιοσύνης; Πώς σχολιάζει ο Αριστοφάνης τους δημαγωγούς και τους συμπολίτες του; Ποιό είναι το πολιτικό ήθος και οι αξίες των ηρώων του Αριστοφάνη; Ο στόχος είναι ν’ αναλυθούν τα παραπάνω ερωτήματα, για να γίνει περισσότερο κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας της αθηναϊκής δικαιοσύνης, η συμπεριφορά και οι πολιτικές ενέργειες των δημαγωγών και ο αντίκτυπός τους στον τρόπο σκέψης και δράσης των αθηναίων πολιτών. Για την ανάλυση του περιεχομένου χρησιμοποιείται η μέθοδος της βιβλιογραφικής ανασκόπησης. Με βάση τ’ αποτελέσματα της βιβλιογραφικής ανασκόπησης διαπιστώνεται πως ο Αριστοφάνης είναι ένας ιδιοφυής ποιητής, αλλά και δραστήριος πολίτης που ασχολείται με τις πολιτικές εξελίξεις της εποχής του και προσπαθεί να δώσει ωφέλιμες συμβουλές στους συμπολίτες του με σκοπό την ομαλή πολιτική ζωή της πόλης. Λέξεις – κλειδιά: κωμωδία, δημαγωγοί, δημοκρατία, δικαστήρια, νόμοι, ήρωας.