Η συμβολή της θεατρικής παιδείας στην αντιμετώπιση των επιθετικών συμπεριφορών: μελέτη περίπτωσης σε μαθητές με και χωρίς ειδικές ανάγκες - Ντελή, Κωνσταντίνα (2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μία μελέτη περίπτωσης, που έχει ως στόχο μέσω ενός ολοκληρωμένου και ειδικά σχεδιασμένου προγράμματος θεατρικής αγωγής να αναδείξει τη συμβολή της θεατρικής παιδείας στην αντιμετώπιση των επιθετικών συμπεριφορών σε μαθητές τυπικής ανάπτυξης και σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ και της Στ΄ τάξης ενός ολιγοθέσιου δημοτικού σχολείου. Στο σύνολο τους οι τάξεις απαρτίζονταν από δέκα μαθητές και μαθήτριες τυπικής ανάπτυξης και μη. Για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έρευνας εφαρμόστηκαν οι τεχνικές του θεάτρου στην εκπαίδευση, όπως αυτές δομούνται στα πλαίσια της διδακτικής διαδικασίας. Υλοποιήθηκε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεατρικής παρέμβασης δώδεκα ωρών που πραγματοποιήθηκε μέσα από οχτώ συναντήσεις. Το πρόγραμμα παρέμβασης που χρησιμοποιήθηκε βασίστηκε σε παιδαγωγικές θεωρίες μάθησης και στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του Υπουργείου Παιδείας. Το ψυχομετρικό εργαλείο αξιολόγησης της επιθετικότητας της Μακρή-Μπότσαρη χρησιμοποιήθηκε ως ερευνητικό εργαλείο αφού αποτελεί την ελληνική έκδοση του ερωτηματολογίου «Reactive-Proactive Aggression Questionnaire» των Raine, Dodge, Loeder, Gatzke-Kopp, Lynam και Reynoids (2006). Στην έρευνα οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να συμπληρώσουν δύο ερωτηματολόγια από δύο φορές το καθένα. Το ένα πριν την εφαρμογή των εργαστηρίων (προ τεστ) και το άλλο αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της θεατρικής παρέμβασης (μετά τεστ), προκειμένου να διεξαχθούν τα συμπεράσματα σχετικά με την επίδραση της θεατρικής παιδείας στην αντιμετώπιση των επιθετικών συμπεριφορών. Τέλος, εξάχθηκαν και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μέσω του στατιστικού προγράμματος excel, των οποίων η απεικόνιση έγινε με τη μορφή ραβδογραμμάτων και κυκλικών διαγραμμάτων.