Η «γυναίκα» στον Αισχύλο και στο Σοφοκλή: μελέτη με τη μεθοδολογία σωμάτων κειμένων και χρήση της εθνικής υποδομής γλωσσικών πόρων και τεχνολογιών CLARIN:EL - Αναγνωστάκη, Άρτεμη (2023)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι, μέσω των ψηφιοποιημένων έργων του Αισχύλου και του Σοφοκλή και με τη χρήση της μεθοδολογίας σωμάτων κειμένων και της Εθνικής Υποδομής Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών CLARIN:EL να αναζητηθούν τρόποι για την αποτελεσματικότερη μελέτη και ανάλυση της παρουσίας της γυναίκας στα έργα των δύο ποιητών. Η παρούσα εργασία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την εμφάνιση αναφορών του λήμματος γυναίκα και των συναφών του όρων. Αρχικά, στην πρώτη εισαγωγική ενότητα αναφέρεται το αντικείμενο μελέτης της εργασίας, το οποίο είναι η διερεύνηση και συγκριτική μελέτη της χρήσης του λήμματος «γυναίκα» καθώς και των συναφών με αυτό λημμάτων στα σωζόμενα έργα του Αισχύλου και του Σοφοκλή. Τίθενται τα ερευνητικά ερωτήματα. Αναφέρονται οι λόγοι επιλογής του συγκεκριμένου αντικειμένου και η χρήση της μεθοδολογίας σωμάτων κειμένων και της Εθνικής Υποδομής Γλωσσικών Πόρων και Τεχνολογιών CLARIN:EL. Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται τα είδη έρευνας που έχουν πραγματοποιηθεί για τη γυναίκα στην αρχαία τραγωδία. Έπειτα, μετά από μια σύντομη παρουσίαση της γυναίκας στην αρχαιότητα, αναλύεται η απεικόνιση της γυναίκας στην τραγωδία. Στην τρίτη ενότητα γίνεται αναφορά στα σώματα κειμένων, παρουσιάζονται οι ηλεκτρονικοί γλωσσικοί πόροι για σώματα κειμένων της ελληνικής γλώσσας, τα σώματα κειμένων για την αρχαία ελληνική γλώσσα, τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα σώματα κειμένων της αρχαίας ελληνικής και τέλος τα εργαλεία που επιλέχθηκαν στην παρούσα εργασία. Στην τέταρτη ενότητα γίνεται αναλυτική παρουσίαση της χρήσης του λήμματος γυναίκα στον Αισχύλο και το Σοφοκλή, σχετικά με τη συχνότητα, τα συμφραζόμενα και τη σημασία του στις τραγωδίες και των δύο ποιητών. Τέλος, δίνονται τα αποτελέσματα και ο σχολιασμός τους, καθώς και τα συμπεράσματα και οι προτάσεις για μελλοντική έρευνα.