Ο ρόλος των οργάνων λαϊκής συμμετοχής στην εκπαιδευτική διοίκηση: η περίπτωση των συλλόγων γονέων σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρόδου - Μεγαλογιάννη, Θεοδώρα (2023)
Η διαδικασία λήψης ομαδικών αποφάσεων έχει άμεση σχέση με την αποτελεσματικότητα των οργάνων λαϊκής συμμετοχής και συγκεκριμένα του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων στον χώρο της εκπαίδευσης. Η δυνατότητα συμμετοχής διάφορων οργάνων στην εκπαιδευτική διαδικασία προσδίδει κοινωνική και δημοκρατική διάσταση και παράλληλα επαναπροσδιορίζει τη διασύνδεσή της με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να εξετάσει την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας μεταξύ των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ρόδου και των λοιπών εμπλεκόμενων μελών (γονείς, εκπαιδευτικοί, διευθυντές/ντριες, λοιποί φορείς) και να εντοπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνότερα. Το δείγμα της παρούσας έρευνας αποτέλεσαν 104 μέλη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ρόδου. Στους συμμετέχοντες διανεμήθηκε ηλεκτρονικά το ερωτηματολόγιο που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της έρευνας, αποτελούμενο από 22 ερωτήσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται έως μια φορά τον μήνα και η θεματολογία τους κυρίως επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν τα οικονομικά, τις εκδηλώσεις – εορτές, τα παιδιά και τις εγκαταστάσεις/ υποδομές. Οι συμμετέχοντες ανέδειξαν τη σημασία της ομαλούς συνεργασίας του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων με όλα τα εμπλεκόμενα μέλη και ιδιαιτέρως τη συνεργασία του με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Ακόμα, θεωρούν ότι ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων συνεργάζεται αρκετά με τον/τη διευθυντή/ντρια, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Διερευνώντας την αποτελεσματικότητα της εν λόγω συνεργασίας, διαπιστώθηκε ότι ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων συνεργάζεται μέτρια έως αρκετά αποτελεσματικά με τον/τη διευθυντή/ντρια και τους εκπαιδευτικούς, ενώ λιγότερο αποτελεσματικά με τους γονείς και τον δήμο.