Απόψεις των εκπαιδευτικών σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής του νομού Ημαθίας για τον μετασχηματισμό της σχολικής μονάδας σε οργανισμό μάθησης - Γρουσόπουλος, Άγγελος (2023)
Σε ένα μαθησιακό οργανισμό δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την εξωτερική και εσωτερική γνώση, να υιοθετεί διαδικασίες και τεχνικές, να στηρίζεται στο προσωπικό του αλλά και να υποστηρίζεται από αυτό, όπου και όταν απαιτείται. Ο Peter Senge και οι συνάδελφοί του, το 1990, ύστερα από έρευνά τους η οποία ασχολήθηκε με την έννοια του οργανισμού μάθησης, ενθαρρύνει κάθε μαθησιακό οργανισμό να στραφεί σε ένα πιο διασυνδεδεμένο τρόπο σκέψης, αλλά και να μετατραπεί περισσότερο σε μία κοινότητα μέσα από την οποία οι εργαζόμενοι θα υποχρεούνται σε κάποιες δεσμεύσεις. Δηλαδή, κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να προσπαθεί να συνεισφέρει στην επίτευξη των στόχων του οργανισμού με πολύ αποτελεσματικότερο και καλύτερο τρόπο, εάν και εφόσον έχει αποδεχθεί τους όρους λειτουργίας του.ο σχολικός οργανισμός μάθησης (σχολική μονάδα) σαν μέσο, και η έννοια λειτουργίας του οργανισμού σαν σύστημα, είναι τα δύο βασικά μέρη τα οποία αλληλεπιδρούν, συνδέονται μεταξύ τους και αποτελούν τις βασικές αρχές της προσέγγισης της ποιότητας. Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να διερευνήσει εις βάθος την έννοια του οργανισμού μάθησης, να παρουσιάσει τα χαρακτηριστικά του και να ερευνήσει το κατά πόσο μία σχολική μονάδα Ειδικής Αγωγής μπορεί να μετασχηματιστεί σε ένα τέτοιου είδους οργανισμό. Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια να τονιστεί η ανάγκη για εξέλιξη και μετασχηματισμό της σχολικής μονάδας σε μανθάνοντα οργανισμό και να εξεταστούν οι απόψεις των εκπαιδευτικών ως προς αυτό το ζήτημα.