Διοίκηση σχολικών μονάδων και αειφορία: o ρόλος των διευθυντών και διευθυντριών σχολικών μονάδων της νήσου Σύμης - Κρανίδη, Φωτεινή (2023)
H Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη επιδιώκει τη συνεχή εκπαιδευτική αλλαγή με σκοπό τη βελτίωση. Σημαντικός είναι ο ρόλος της ηγεσίας καθώς προωθεί τις διαδικασίες που εξασφαλίζουν στη σχολική μονάδα τη βιωσιμότητα και τη βαθιά μάθηση για όλους. Στην παρούσα εργασία, αξιοποιήθηκε η ποιοτική έρευνα. Κατά τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η ημιδομημένη συνέντευξη. Κάθε συνέντευξη έγινε έπειτα από συνεννόηση με τους/τις διευθυντές/ντριες και τους/τις εκπαιδευτικούς Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης των σχολικών μονάδων του νησιού της Σύμης, είτε στον χώρο του σχολείου είτε σε τόπο επιλογής των συνεντευξιαζόμενων. Το δείγμα της έρευνας αποτελούν οι διευθυντές των σχολείων και εκπαιδευτικοί Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις, φαίνεται να αξιοποιούνται όλες οι αρχές των διαστάσεων του μοντέλου της αειφορίας. Παρόλα αυτά, οι συμμετέχοντες/ουσες δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην επιμόρφωση και στη συνεργασία τόσο μεταξύ των εμπλεκόμενων στη διδακτική διαδικασία όσο και με την τοπική κοινωνία, για τη διαμόρφωση ενός αειφόρου μαθησιακού περιβάλλοντος.