Η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στο ελληνικό νηπιαγωγείο: διερεύνηση των απόψεων των νηπιαγωγών του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας - Τσούση, Ελένη Ξένη (2023)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία έχει θέμα «Η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στο ελληνικό νηπιαγωγείο. Διερεύνηση των απόψεων των νηπιαγωγών του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας». Σκοπό της παρούσας εργασίας αποτέλεσε η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών που καθιστούν την θέσπιση της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στο νηπιαγωγείο απαραίτητη και ωφέλιμη εν γένει για τους μαθητές/τριες και την κοινωνία, καθώς και η ανάδειξη των απόψεων των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα νηπιαγωγεία του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, με νέες συνθήκες . Επιμέρους στόχο αποτέλεσε η διερεύνηση των επιδράσεων που έχει η διεύρυνση της εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης των νηπίων στη λειτουργία των σχολείων του συγκεκριμένου δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, των απόψεων των νηπιαγωγών για την εφαρμογή των μέτρων, του τρόπου με τον οποίο ερμηνεύουν οι νηπιαγωγοί την σχολική τους καθημερινότητα, του ρόλου που έπαιξαν οι τοπικοί φορείς, της άποψης των νηπιαγωγών για τη συμβολή του Δήμου, της αντίδρασης των γονέων και των προτάσεων των νηπιαγωγών για την αποτελεσματική εφαρμογή του νέου νόμου. Για τη συλλογή του ερευνητικού υλικού χρησιμοποιήθηκε ποιοτική έρευνα με τη εργαλείο την ημιδομημένη συνέντευξη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 15 νηπιαγωγούς του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν τον ρόλο του νηπιαγωγείου στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, την κοινωνικοποίηση, την ομαλή μετάβαση στο Δημοτικό και την έγκαιρη διάγνωση μαθησιακών δυσκολιών και τα προβλήματα που προέκυψαν από την εφαρμογή του νόμου. Λέξεις κλειδιά: Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική φοίτηση, νηπιαγωγείο, νηπιαγωγοί, προσχολική εκπαίδευση.