Απόψεις των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Αιτωλοακαρνανίας για τη συμβολή των διευθυντών στη δημιουργία θετικού επικοινωνιακού κλίματος στο σχολείο - Λαμπράκη, Κωνσταντίνα (2023)
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να εξετάσει τις απόψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με την αλληλεπίδραση διευθυντή και εκπαιδευτικών σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και το βαθμό που αυτή συμβάλλει στη διαμόρφωση θετικού επικοινωνιακού σχολικού κλίματος. Από τη θεωρητική προσέγγιση του θέματος διαπιστώθηκε ότι το σχολικό κλίμα επηρεάζει και ταυτόχρονα επηρεάζεται από την επικοινωνία και τον τρόπο άσκησης της ηγεσίας . Στη συγκεκριμένη έρευνα έλαβαν μέρος90 εκπαιδευτικοί σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Οι ερωτώμενοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, τα οποία διαμορφώθηκαν μετά από μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας και σχετικών μελετών σε συνεργασία με τον επιβλέποντα καθηγητή. Η ύπαρξη ενός ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος ωφελεί όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η προσωπικότητα των διευθυντικών στελεχών βοηθάει στο να αναπτυχθούν οι συναδελφικές και φιλικές σχέσεις εντός σχολικού περιβάλλοντος οι οποίες δημιουργούν φιλικό κλίμα στο χώρο της εργασίας τους και ένα ευχάριστο σχολικό περιβάλλον. Η προσωπικότητα των διευθυντικών στελεχών βοηθάει στο να αναπτυχθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στο διευθυντή και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Από τη μία πλευρά η επιδίωξη του διευθυντή για προσωπική επαφή με τους εκπαιδευτικούς, ο τρόπος μεταβίβασης των εντολών ,η ανάπτυξη υγιούς συνεργασίας και η έμπρακτη αναγνώριση του έργου των εκπαιδευτικών από την πλευρά της σχολικής διεύθυνσης και από την άλλη η ουσιαστική επικοινωνία εκπαιδευτικών- διευθυντή συμβάλλουν στη διαμόρφωση θετικού κλίματος και συνακόλουθα στην επίτευξη των στόχων του σχολείου.