Απόψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση την εποχή της πανδημίας Covid-19 - Καραγιάννης, Γεώργιος (2023)
Τα τελευταία δυο χρόνια, η εμφάνιση και η εξάπλωση του Covid – 19 οδήγησε στη δημιουργία νέων δεδομένων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Σε μια προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας, οι κυβερνήσεις παγκοσμίως, αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αυτόν είχε σαν αποτέλεσμα, πολλές χώρες προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην εκπαίδευση, να στραφούν σε μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Έτσι οι εκπαιδευτικοί, τόσο της γενικής όσο και της ειδικής αγωγής, κλήθηκαν να ανταποκριθούν στην παιδαγωγική αξιοποίηση της τεχνολογίας οργανώνοντας και πραγματοποιώντας διαδικτυακά τη διδασκαλία τους. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθούν οι απόψεις των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση την εποχή της πανδημίας covid – 19. Συγκεκριμένα διερευνήθηκαν οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής κατά την αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων και οι προτάσεις τους για βελτίωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν ημιδομημένες συνεντεύξεις σε ένα δείγμα 10 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής που υπηρετούν σε τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης στο νησί της Ρόδου. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν εμπόδια λόγω έλλειψης υποδομών και εξοπλισμού, καθώς και δυσκολίες στην επικοινωνία με τους μαθητές και στην αξιολόγηση της προόδου των μαθητών. Επίσης, αναδείχθηκε η ανάγκη κατάρτισης των εκπαιδευτικών σε θέματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Βάσει των αποτελεσμάτων θεωρείται αναγκαία η δημιουργία ενός συγκεκριμένου πλάνου ικανού να επιτύχει την ομαλή μετάβαση από τη δια ζώσης διδασκαλία στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, που θα δίνει σημασία στις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών ειδικής αγωγής, την αναβάθμιση του συστήματος και την κατάρτιση των εκπαιδευτικών σε θέματα εξ αποστάσεως διδασκαλίας. Λέξεις κλειδιά: πανδημία Covid – 19 εμπόδια, ειδική αγωγή, δευτεροβάθμια εκπαίδευση, απόψεις εκπαιδευτικών, εξ αποστάσεως εκπαίδευση.