Διαδικασία επιλογής διευθυντών/τριών σχολείων με βάση το Νόμο 4823/2021: έρευνα σε διευθυντές/τριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - Ζαράρη, Σταυρούλα (2023)
Μια πολύ σημαντική διαδικασία στη λειτουργία της εκπαίδευσης είναι η επιλογή των συντελεστών της, καθώς αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής στην περιοχή της αρμοδιότητάς τους. Η παρούσα εργασία προσεγγίζει το θέμα της διαδικασίας επιλογής των διοικητικών στελεχών της εκπαίδευσης και ειδικότερα αναφέρεται στα κριτήρια επιλογής των διευθυντών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μέσα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση, προκύπτει η έννοια της ηγεσίας, τα μοντέλα εκπαιδευτικής διοίκησης και ο διπλός ρόλος του διευθυντή της σχολικής μονάδας, ο οποίος είναι τόσο διοικητικός, όσο και παιδαγωγικός. Επίσης, εξετάζονται οι αρμοδιότητες του διευθυντή σύμφωνα με την νομοθεσία, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται ιστορική αναδρομή σχετικά με την ισχύ των νόμων από το 2002 μέχρι και το 2021. Η συγκριτική προσέγγιση ανέδειξε τις ομοιότητες, αλλά και πολύ περισσότερο τις διαφορές μεταξύ των νόμων, καθιστώντας αναγκαία τη σταθερότητα στη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοκρατία στα αποτελέσματα.