Στάσεις και αντιλήψεις εκπαιδευτικών σχετικά με τη λειτουργία του συλλόγου διδασκόντων στα δημοτικά σχολεία του νομού Βοιωτίας - Καραγκούνης, Γιώργος (2023)
Οι συνεχώς αναπτυσσόμενες κοινωνίες και οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν ως αποτέλεσμα την μεταβολή όλων των εμπλεκομένων φορέων γύρω από τα κοινωνικά συστήματα. Ένα τέτοια σύστημα είναι και η Σχολική Μονάδα, η οποία έχει ως κύριο ρόλο την ομαλή ένταξη των μαθητών στο κοινωνικό περιβάλλον. Εξαιτίας αυτής της λειτουργίας του Σχολείου είναι απαραίτητη η οργάνωση όλων των λειτουργικών δομών του με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στις μεταβολές των κοινωνικών συστημάτων. Ένα βασικό υποσύστημα του σχολείου είναι το έμψυχο δυναμικό του, όπως οι εκπαιδευτικοί και σαν μια ομάδα ο σύλλογος διδασκόντων. Η θεμελιώδης αυτή δομή αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, αποτελεσματικότητας και εύρυθμης λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Ο σύλλογος διδασκόντων σαν μια οντότητα οφείλει να επιλύει προβλήματα, να προβλέπει και να προλαμβάνει καταστάσεις, να διατηρεί τις ισορροπίες και να είναι εγγυητής των δημοκρατικών και νόμιμων διαδικασιών διοίκησης που διέπουν την μονάδα και όλα αυτά σας στόχοι του απώτερου σκοπού του σχολείου που είναι η ένταξη των μαθητών στο κοινωνικό σύνολο. Αποτελεί διοικητικό πολυμελές όργανο της σχολικής μονάδας, όπου συνεδριάζει, αποφασίζει και πράττει με ευθύνη αποσκοπώντας στην ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία και υγεία του εκπαιδευτικού οργανισμού.