Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα μέσω του λιγνίτη και τα περιβαλλοντικά επακόλουθα - Δερτιλής, Λεωνίδας (2023)
Η δημιουργία ηλεκτρικού δικτύου με σκοπό την προσβάσιμη ενέργεια στην Ελλάδα έγινε καθυστερημένα, αλλά σύντομα το ηλεκτρικό δίκτυο αναπτύχτηκε με αστραπιαίους ρυθμούς καλύπτοντας τα οχτώ δέκατα της χώρας μέσω της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού η αλλιώς ΔΕΗ. Η παραγωγή της ενέργειας αυτής γίνεται με πολλούς τρόπους, οι πιο διαδεδομένοι όμως στην χώρα μας, είναι η παραγωγή ενέργειας μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων, κυρίως λιγνίτη. Στη συνεχεία εισήχθησαν και άλλοι τρόποι παράγωγης ενέργειας όπως η υδροηλεκτρική και το φυσικό αέριο, σε πολύ μικρότερο όμως βαθμό. Οι λιγνίτες είναι γαιάνθρακες που σχηματίζονται στα πρώτα στάδια της ενανθράκωσης, δηλαδή αμέσως μετά από την τυρφογένεση. Το κύριο συστατικό τους είναι ο άνθρακας και εμπεριέχουν υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο. Λόγου του υψηλού ποσοστού άνθρακα κατά την καύση του λιγνίτη παράγονται μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καθώς και οξείδια του αζώτου και του θείου, πράγμα που το καθιστά ένα υλικό επικίνδυνο τόσο προς την ανθρώπινη υγεία όσο και προς το περιβάλλον. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η μελέτη των επιπτώσεων στο περιβάλλον από την παραγωγή ενέργειας μέσω της καύσης του λιγνίτη, ο ρόλος που έχει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) στην κατάσταση αυτή καθώς και οι τρόποι και τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.