Ανάδειξη της περιβαλλοντικής ποιότητας των πανεπιστημίων της Ευρώπης μέσω του ηχοτοπίου τους - Γεωργίου, Πολυξένη; Γαλή, Αφροδίτη (2023)
Οι σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν και σύγχρονες ανάγκες. Οι ανάγκες αυτές, παραδείγματος χάριν εκείνες που αφορούν τον τομέα των μεταφορών ή τον τομέα της εκπαίδευσης (πχ ανάγκη κατασκευής σύγχρονων πανεπιστημιακών μονάδων), έχουν οδηγήσει αναγκαστικά σε τροποποίηση μεγάλων τμημάτων των φυσικών οικοσυστημάτων που προϋπήρχαν στις εκάστοτε περιοχές, δημιουργώντας έτσι νέα οικοσυστήματα και ταυτόχρονα μεταβάλλοντας το ηχοτοπίο. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η προσπάθεια ανάδειξης της περιβαλλοντικής ποιότητας των πανεπιστημίων της Ευρώπης μέσω της μελέτης του ηχοτοπίου των πανεπιστημιακών χώρων: UlsterUniversity, μονάδα Coleraine και Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μονάδα Μυτιλήνης. Σε πρώτη φάση προσπαθήσαμε να ορίσουμε κάποιες βασικές έννοιες που αφορούν την μελέτη των ηχοτοπίων. Ξεκαθαρίζοντας ότι το ηχοτοπίο είναι ο βασικός άξονας της ακουστικής οικολογίας και κατά συνέπεια της οικολογικής ακουστικής, η οποία προσφέρει μη επεμβατικές μεθόδους παρακολούθησης και αξιολόγησης της βιοποικιλότητας, προχωρήσαμε στην επεξεργασία και στατιστική ανάλυση των ηχητικών καταγραφών, που συλλέχθηκαν στις υπό εξέταση πανεπιστημιουπόλεις, με σκοπό την εξαγωγή φασματογραφημάτων και ακουστικών δεικτών βιοποικιλότητας. Τα αποτελέσματα αυτά μας υπέδειξαν ότι η εκάστοτε περιοχή ηχογράφησης μέσα στην περιοχή μελέτης, καθώς και η ώρα ηχογράφησης, παίζουν καθοριστικό ρόλο, διότι αναδεικνύουν ή καταδεικνύουν την παρουσία βιοφωνίας ή ανθρωποφωνίας.